Heel Nederlands
Image default
Toerisme

Stadhuis van Antwerpen

antwerpen toerisme bezienswaardigheden

Het Stadhuis van Antwerpen is een statig gebouw van het stadhuis op het centrale plein. Het stadhuis is niet alleen historisch belangrijk: verschillende stijlen, waaronder de Vlaamse en Italiaanse scholen, zijn verweven in de architectuur van het gebouw.

U kunt op open dagen alleen op afspraak binnen als onderdeel van een excursiegroep. Maar iedereen kan de prachtige façade bewonderen.

De geschiedenis van het stadhuis van Antwerpen

De geschiedenis van de attractie gaat terug tot de 16e eeuw: in die tijd werd Antwerpen beschouwd als de centrale stad van de Europese handel, die Brugge, Venetië en zelfs Genua overschaduwde.

De gebouwen van het voormalige stadhuis, gebouwd in 1406, waren onvoldoende om het stadsbestuur te huisvesten. Toen werd besloten om een ​​nieuw stadhuis te bouwen – een symbool van de macht en rijkdom van de stad.

Ontwerp

Cornelis Floris de Vriendt, een plaatselijke ambachtsman, werd aangesteld als architect van het stadhuis. De bouwwerkzaamheden begonnen in 1561 en werden 4 jaar later voltooid.

Het was Floris die een speciale techniek van decoratieve versiering ontwikkelde, naar hem genoemd als florisstil. In de toekomst begonnen andere Vlaamse meesters dit systeem te gebruiken.

Vernietiging en herstel

Toen de stad in 1576 werd veroverd door Spaanse troepen, werd het gebouw bijna volledig verwoest – het brandde tot aan de basis uit door een granaat die het raakte. Het gebouw is echter in enkele jaren tijd volledig gerestaureerd.

Tegenwoordig worden er in het stadhuis nog steeds gemeenteraadsvergaderingen en sociale recepties gehouden. Het organiseert ook plechtige huwelijksceremonies. De belangrijkste attractie van Antwerpen is opgenomen in de UNESCO-lijst.

Stadhuisarchitectuur

Het stadhuis was een van de eerste renaissancegebouwen in Noord-Europa: het gebouw wordt beschouwd als een meesterwerk van de Nederlandse renaissance. Tegelijkertijd zijn de gotische kenmerken die kenmerkend zijn voor middeleeuws Vlaanderen ook terug te vinden in het ontwerp van de gevel.

Het vier verdiepingen tellende gebouw is 76 meter hoog en heeft een gotisch puntdak.

Facade

De gevel ziet er erg luxe en elegant uit. Het is versierd met standbeelden, zuilen en de heraldische symbolen van de Spaanse Habsburgers, de markgraven van Antwerpen en de heersers van het hertogdom Brabant. De vervlechting van gotische en renaissancistische elementen in de architectuur van het gebouw ziet er verrassend harmonieus uit.

De eerste verdieping bestaat uit een groot aantal brede deuren – voorheen werden ze gebruikt voor kleine winkels. De tweede en derde verdieping zijn bezet door talrijke ramen en de vierde is een brede galerij.

Als je naar het gebouw kijkt, vallen de vlaggen meteen op: het zijn er in totaal 87. Dit zijn de vlaggen van de Belgische en andere steden van de Europese Unie.

Als je goed kijkt, zie je het Mariabeeld in de nis van de gevel. In het bovenste deel van het stadhuis staat een standbeeld van een adelaar, uitgevouwen in de richting van het toen bestaande Heilige Roomse Rijk.

Interieur

De luxueuze kamers, ontworpen in de stijl van de afgelopen eeuwen, werden al in de 19e eeuw ontworpen door de architect Pierre Bruno Burla. Er is toen grootschalig gewerkt aan de verbouwing van het gebouw en herstel van het pand.

Vervolgens verschenen talloze portretten van vorsten en kunstenaars, evenals andere schilderijen, in het interieur van de kamers. De overgrote meerderheid van de werken die de geschiedenis van Antwerpen uitbeelden, behoren toe aan de Belgische kunstenaar Hendrik Leys (Jan August Hendrik Leys).

https://www.dergatsjev.be/2020/08/antwerpen-toerisme-activiteiten-meir.html