Heel Nederlands
Image default
Sport

Biologisch golfen

“Fore!”, daar ging weer een golfbal. Jaarlijks raken er wereldwijd honderden miljoenen golfballen kwijt. Voor u geen probleem, u kunt opnieuw golfballen aanschaffen. Voor het milieu wel een probleem, een golfbal is biologisch slecht afbreekbaar en zit vol metalen en kunststof. Het duurt wel 500 tot 1000 jaar voordat een verloren golfbal volledig is afgebroken. Om die reden bedachten een aantal Nederlandse ondernemers een geweldig idee om dit probleem op te lossen.

Robert de Waal

Robert de Waal is 1 van deze ondernemers. Hij golfde samen met zijn compagnons en hierbij raakte er regelmatig een bal te water of lieten zij ballen achter in de natuur. Het voelde voor hen niet goed om de kunststof golfballen in de natuur achter te laten en dus ontstond het idee voor de ontwikkeling van een biologisch afbreekbare golfbal.

Na 4 jaar is het gelukt om een biologisch afbreekbare, toch kwalitatief goede golfbal te ontwikkelen. De bal voldoet aan alle kwaliteitseisen en speelt volgens de kenner als een reguliere golfbal. Alleen de echte professionals zouden het verschil voelen tussen de kunststof bal en de ecologisch verantwoorde bal van Robert de Waal en zijn compagnons.

Golfbal

Aardappelzetmeel

De ecologisch verantwoorde golfbal is volledig biologisch afbreekbaar en bestaat voornamelijk uit aardappelzetmeel uit de patatfabriek. Deze golfbal zal binnen twee tot acht jaar biologisch worden afgebroken door de natuur. Het afbreken van deze golfbal duurt dus veel minder langer dan de 500 tot 1000 jaar die staat voor het afbreken van de reguliere golfbal. De afbreekbaarheid van de biologische bal zijn onderzocht door de universiteit van Wageningen, de universiteit heeft een verklaring afgegeven waarin wordt vermeld dat de stoffen die zijn gebruikt voor de productie van de bal volledig afbreekbaar zijn volgens de EN norm 13432. Om als golfer dus deel te nemen aan de ecologische trend moet u snel biologisch afbreekbare golfballen aanschaffen. Althans, dat zou u denken.

Project on hold

Golfballen aanschaffen is iets wat u hopelijk niet te vaak hoeft te doen. Deze biologisch afbreekbare golfballen waren te koop voor €2,40 per stuk. Het project was razend populair en er verkochten meer dan 25.000 exemplaren. Gezien de enorme investeringen in de ontwikkeling van het project en de nog te nemen investeringen is dit project in 2013 op hold gezet. Robert heeft wel aangegeven dat er misschien ooit nog een mooi moment komt om het project opnieuw te lanceren. Met de ontwikkelende trend van ecologisch verantwoord leven lijkt het een kwestie van tijd tot het project een nieuw leven wordt ingeblazen.