Heel Nederlands
Image default
Sport

3 verschillende soorten maaltijdvervangers

Maaltijdvervangers zijn vaak repen of shakes die een maaltijd vervangen. In zo’n maaltijdvervanger zitten vrijwel alle voedingsstoffen die je nodig hebt en die je normaal ook binnen zou krijgen met een reguliere maaltijd. De drie meest gebruikte maaltijdvervangers zullen hier worden besproken.

Hoe werken maaltijdvervangers?

Maaltijdvervangers zijn erg makkelijk in gebruik. Vaak hoeven de maaltijden alleen te worden aangelengd of opgewarmd. Als men het heeft over maaltijdvervangers gaat het vaak over maaltijdvervangende shakes. Dit is de meest populaire variant. Hierin heb je als eerste de keuze om een pot met poeder te kopen. Hierbij meng je een schepje poeder bijvoorbeeld melk of water. Ook heb je nog de keuze om kant-en-klare shakes te gebruiken. Deze zitten al in een flesje en zijn handig voor onderweg. Vaak koop je een pakketje met zes stuks, deze hoef je niet meer te mengen en kun je direct vanuit het flesje drinken. Een andere populaire variant maaltijdvervanger is de maaltijdvervangende reep. Ook erg handig voor onderweg. Alle drie de varianten maaltijdvervangers zullen worden besproken. 

Eiwitten in maaltijdvervangers

Het lichaam kan uit verschillende soorten bronnen energie halen. Uit koolhydraten, vetten en eiwitten (oftewel proteïnen). Eiwit heeft meerdere functies. Het dienen als bouwstof is de belangrijkste. Daarnaast zijn eiwitten goed voor het opbouwen, herstellen en onderhouden van spieren. Maaltijdvervangers zijn eiwitrijk, met als doel de verbranding van vet te stimuleren. Vetten en koolhydraten worden bij een maaltijdvervangend dieet zoveel mogelijk beperkt. Hierdoor worden de vetreserves gebruikt en val je af. Daarnaast zorgen eiwitten voor een vol gevoel. Eiwitten zijn lastiger te verteren voor je maag en blijven dus langer in je maag. Een volle maag zorgt voor een verminderd hongergevoel en zo houd je het dieet makkelijker vol.

Maaltijdvervangende shakes

De meest gebruikte manier om maaltijden te vervangen is door shakes te gebruiken. Je koopt een pot met poeder in jouw favoriete smaak. Denk aan aardbei, banaan, chocolade, vanille, mango, bosvruchten of kokos. Hierbij meng je een schepje poeder met soja-, haver-, amandel- of kokosmelk, yoghurt of water. Je doet vrij lang met zo’n pot en daarom is dit de voordeligste optie. In zo’n maaltijdvervangende shake zitten veel eiwitten, vitaminen en mineralen en bevatten dus alles wat je nodig hebt op een dag. Vaak zijn zulke maaltijdvervangende shakes ook in een vegan variant te vinden!

Kant-en-klare shakes

Werken shakes goed voor jou maar wil je niet je pot mee naar werk nemen? Veel mensen gebruiken een shakebeker en maken hun maaltijdvervangende shake alvast thuis. Je kan er ook voor kiezen om kant-en-klare shakes te kopen. Deze worden vaak per zes verkocht en hoef je niet meer zelf te mengen. 

Maaltijdvervangende repen

Een maaltijdvervangende reep is een manier om je maaltijd te blijven kauwen. Sommige mensen vinden het drinken van een maaltijd geen fijn idee. Dan is een maaltijdvervangende reep misschien een goede optie. Repen hebben hetzelfde effect als shakes. Ze stillen de honger en bevatten eiwitten