Heel Nederlands
Image default
Mode en Kleding

Wanneer praten we over grote maten herenkleding?

Hoewel hier geen vaste regel voor bestaat kan je over het algemeen stellen dat alles boven de 36 in jeansmaat, 2XL in een sportmaat en 56 in de confectiemaat valt onder grote maten. Het aanbod van deze maten maar zeker van de maten hierboven slinkt enorm.

Maar hoe werken die verschillende maten nou precies? Hieronder een overzicht van de maten ten opzichte van elkaar met een kleine uitleg over de maten zelf.

Maatoverzicht

Internationale (sport)maat

 1. 3XL
 2. 4XL
 3. 5XL
 4. 6XL
 5. 7XL
 6. 8XL

Confectiemaat EU/DE

 1. 56
 2. 58
 3. 60
 4. 62
 5. 64
 6. 66

Jeansmaat (taille)

 1. 38
 2. 40
 3. 42
 4. 44
 5. 46
 6. 48

Wat zijn grote maten in internationale (sport)maten

Als er gekeken wordt naar de sportmaten dan praten we over 2XL, 3XL, 4XL, 5XL, 7XL, 8XL, 9XL etc. Dit is een internationale standaard. Toch kan het per land verschillen. Een 2XL in Nederland kan bijvoorbeeld een 3XL in Italië of Spanje zijn.

Wat zijn grote confectie maten

Als we het in de grote maten herenkleding hebben over confectiematen dan bedoelen we 56, 58, 60, 62, of 64. Dit zijn Nederlandse maten en worden niet altijd erkent in andere landen. Zo bestaan er namelijk ook in de UK maten welke totaal anders zijn dan de NL confectie maten.

Grote jeans maten voor heren

De jeans maten werken met inches. Het eerste getal is hierbij de omtrek van je taille. Je kan dan bijvoorbeeld een 38, 40, 42, 44 of 46 taille maat hebben waarbij de lengte dan vaak een 30, 32, 34, of 36 is. Zo vind je altijd een perfect passende jeans in grote maten.

Welke landen hanteren allemaal hun eigen maattabel

Over de wereld verdeeld zijn er een aantal maatvoeringen die gebruikt worden hieronder vind je de meest gebruikte:

EU/DE: Ook wel het Germaans systeem genoemd. Deze maatvoering wordt in een groot deel van de West- en Noord Europese landen gebruikt.

FR: Het Franse maatsysteem. Dit systeem wordt niet alleen in Frankrijk gebruikt maar ook in België, Portugal en Spanje.

UK: Werkt met inches en wordt gebruikt in de oud koloniën van het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw-Zeeland.

US: Werken net als in de UK met inches maar worden op een andere manier berekend/gemeten.

Internationaal: Dit zijn de bekende M, 4XL, 5XL of 8XL maten.

Het is handig om altijd per product de maattabel te bekijken omdat de maat altijd iets verschilt en de XL bij het ene merk misschien wel een 2XL bij een ander merk is.

Hopelijk heb je wat meer inzicht gekregen in de maten en waar je op moet letten bij het controleren van je maat. Doe er je voordeel mee!