Heel Nederlands
Image default
Gezondheid

Wat zijn de voordelen van accupressuur therapie

Een acupressuurmat,  wordt ook wel een spijkermat genoemd. De mat is bedekt met duizenden kleine plastic naaldjes en daarom noemen we het een spijkermat. Deze kleine uitstulpingen geven druk op de lichaamsdelen die in contact komen met de mat. In dit artikel gaan we dieper in op de werking van accupressuur mat en wat de voordelen van ervan zijn. 

 

Wat is acupressuur therapie?

Acupressuur therapie is een traditionele Chinese medische (TCM) techniek. Dokters zien acupressuur therapie als een vorm van alternatieve of complementaire geneeskunde.Acupressuurtherapie is te vergelijken met acupunctuur therapie. Het verschil is echter dat er bij een accupressuur behandeling niet gebruik wordt gemaakt van naalden. Net als bij acupunctuur gaat het bij acupunctuur therapie om het stimuleren van drukpunten rondom de meridiaan of energiebanen van het lichaam. Door druk te zetten worden de energiebanen schoongemaakt. 

De fabrikanten van acupressuur matten stellen dat deze matten helpen bij de volgende gezondheidsklachten:

 

  • hoofdpijn

  • nekklachten

  • rugklachten

  • stijve, pijnlijke spieren

  • stress en spanning

  • slapeloosheid

  • andere soorten lichaamspijn

 

Wat zijn de voordelen van acupressuur therapie?

Accupressuur therapie biedt vele gezondheidsvoordelen. Hieronder gaan wij in op de voordelen op basis van onderzoeken die gedaan zijn.

 

Ouderen mensen die lijden aan alzheimer lijken beter te slapen

In 2019 is er een medicshe onderzoek uitgevoerd in hoeverre accupressuur therapie effect heeft op een goede nachtrust. Uit het onderzoek blijkft dat bij mensen met migraine niet de slaapkwaliteit was verbeterd. 

Uit een andere onderzoek uit 2015 blijkt dat er een verband bestaat dat een effectieve accupressuur therapie helpt bij een betere nachtrust. Met name ouderen met de ziekte van alzheimer slapen beter na een accupressuur behandeling. We moeten er wel bij gezegd worden dat maar 100 mensen aan dit onderzoek hebben meegedaan. 

 

Het kan de bloeddruk op de korte termijn verlagen

Bij klinische onderzoeken in Taiwan werd gekeken naar de invloed van acupressuur therapie op patiënten met een hoge bloeddruk.Tijdens het onderzoek werd vastgesteld dat de bloeddruk gedurende een periode van ten minste 30 minuten werd verlaagd.

Er is meer onderzoek nodig om te zien in hoeverre acupressuur de bloeddruk op lange termijn kan verlagen. Het lijkt er echter op dat acupressuur therapie de bloedruk voor de korte termijn kan verlagen. 

 

Een studie in Japan toont aan dat het helpt bij vermoeidheid

Het is aangetoond dat acupressuur helpt bij vermoeidheid en het verhogen van het energieniveau. Een experimentele studie in het Chang Gung Memorial Hospital in Taiwan richtte zich op patiënten die lijden aan hepatocellulair carcinoom, de meest voorkomende vorm van leverkanker.

De bevindingen toonden aan dat acupressuur therapie de vermoeidheid kan verminderen. Vervolgens werd er geadviseerd om educatie gidsen te schrijven over accupressuuur therapie zodat deze therapie het  meest effectief kan worden ingezet bij deze patienten.

 

Het verbeterd de geestelijke gezondheid

Uit een omvangrijk onderzoek uit 2015 is gebleken dat depressie, angst en stress positief kunnen worden behandeld door acupressuur therapie.De deelnemers werden drie keer per week gedurende vier weken een accupressur behandeling ondergaan. De resultaten uit het onderzoek waren erg positief. Veel deelnemers merkten op dat ze minder gestresst en depresief waren.

Er werd geconstateerd dat accupressuur therapie depressie, stress en angst aanzienlijk vermindert. Met name bij patiënten met een nierziekte waren de resultaten zeer positief