Heel Nederlands
Image default
Gezondheid

Wat is een CO2 Meter

Simpel gezegd: een toestel dat de CO2 waarden in een ruimte meet. Ze zien er meestal uit als een soort bakje, ter grootte van een thermostaat. Door een lampje, picotogram of scherm geven ze aan of de CO2 waarde te hoog of in orde zijn.

Waarom een CO2 meter gebruiken

Te hoge concentraties CO2 zijn gevaarlijk. Maar wat is een te hoge concentratie? CO2 waarden worden uitgedrukt in PPM (parts per million). Concentraties boven de 1200 PPM zijn gevaarlijk. Een CO2 meter geeft aan wanneer het tijd is om actie te ondernemen.

Een te hoge waarde kun je eenvoudig verhelpen door een raam of deur te openen. Als dit niet genoeg helpt is het tijd om alternatieve ventilatie manieren te gebruiken. Bijvoorbeeld de airconditioning of een ventilator. Als de waarden na al deze maatregelen nog steeds niet dalen is het tijd om mensen uit de ruimte te verwijderen. Het is immers gevaarlijk.

Een hoge concentratie CO2 in de lucht kan de focus verminderen en allergieën verergeren. Bovendien produceren mensen zelf CO2. Als de concentratie echt te hoog oploopt (200 PPM +) kunnen er zelfs vergiftigingen optreden.

Is een CO2 meter verplicht voor scholen en horeca

Ja, een CO2 meter is verplicht voor scholen en voor horeca. Scholen krijgen hier per klas een budget voor. Horeca moet dit zelf voorzien. Belangrijk is ook dat de CO2 meters correct gebruikt worden. Zo mogen ze niet te dicht bij een open raam staan. De frisse lucht zou de metingen immers verstoren. Ook mogen ze niet te dicht staan bij mensen of dieren. De uitademing bevat veel CO2 en dit verstoort ook de metingen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een CO2 meter?

Eerst en vooral, kijk na of het product aan de Europese normen voldoet. Dit is iets wat je bij al je aankopen kunt doen. Op deze manier kun je al snel te weten komen of je met een degelijk product te maken hebt of rommel.

Enkele iets technischere aanbevelingen

  • Is de censor zelf kalibrerend of niet. Om een sensor te laten werken, Moet die gekalibreerd zijn. Er is een meters die dit automatisch doen. Maar er zijn ook toestellen waarbij dit manueel moet gebeuren. Natuurlijk is dit iets dat je al snel kunt vergeten, dus kies er best een die zelf kalibrerend is.
  • Is er een automatisch alarm dat afgaat als het tijd is om te ventileren? Zonder een alarm moet je regelmatig het scherm of lampje in de gaten houden. Als je vergeet om hier naar te kijken, heb je je meter eigenlijk voor niets gekocht.
  • Een laatste belangrijke eigenschap die je moet nakijken is of de CO2 meter de data logt. Als dit het geval is, dan kun je door de meter te verbinden met je pc nakijken wat dat de waarden doorheen de tijd waren. Handig om te weten op welke momenten van de dag of week je je huis extra moet verluchten.

Twee iets minder belangrijke zaken

  • Kijk eens of de meter extra functionaliteiten heeft. Misschien houd een bepaalde meter wel de temperatuur of de luchtvochtigheid bij. Dit kan nuttig zijn om schimmel te vermijden of om te zien hoe warm het is. Maar hier bestaan ook veel aparte toestellen voor die meestal beter werken.
  • Hiernaast kun je ook kijken of de CO2 meter een display heeft waarop je de concentratie kunt aflezen. Dit is niet perse noodzakelijk om te hebben. Hierbij kun je je dus zelf afvragen of je het wilt.

CO2 meters vergelijken

De beste CO2 meters vergelijk je makkelijk en snel op de website van SlaapHub.