Heel Nederlands
Image default
Gezondheid

Dit moet je weten over lactose allergie!

Allergieën komen enorm veel voor. Wist jij dat ongeveer 20% van de Nederlanders last heeft van hooikoortsklachten? En dat 10 tot 20% van alle mensen binnen de BENELUX een lactose allergie heeft? 

Lactose intolerantie is wellicht wel één van de bekendste soort allergie die er bestaat. De allergie komt voor bij een grote groep mensen, bij sommigen in een mildere vorm dan bij anderen. Maar wat is een lactose intolerantie precies? Wat doet lactose precies met het lichaam als er sprake is van deze allergie? En is er een oplossing voor?

Wat is lactose? En wat doet het met het lichaam?

Lactose is een ander woord voor melksuiker. Deze stof zit in de melk van alle zoogdieren. Als mens eten en drinken wij genoeg producten waar deze stof in zit. Natuurlijk kan je melksuiker terugvinden in melk, yoghurt, kaas en slagroom. Maar ook in chocola, verschillende soorten koeken en cake wordt de stof verwerkt.

Wanneer je melksuiker binnenkrijgt, wordt dit, net zoals elke andere stof, door het gehele spijsverteringskanaal geleidt. In de darmen zit een enzym dat lactase heet. Dit enzym draagt bij aan de verwerking van lactose. Bij mensen die een lactose allergie hebben, is dit enzym in weinige hoeveelheden of zelfs helemaal niet aanwezig. Dit betekent dat de melksuiker in de dunne darm niet afgebroken en verteerd kan worden. 

De symptomen

De symptomen van een lactose allergie zijn altijd redelijk duidelijk te herkennen. Zo krijg je meestal buikpijn, krampen en een opgezet gevoel. Daarnaast kan je ook misselijk worden en last krijgen van winderigheid. In de ernstige gevallen gaan deze klachten gepaard met diarree of obstipatie. 

Om daadwerkelijk aan te tonen dat iemand een lactose allergie heeft, kan er een waterstofademtest worden gedaan. Lactose kan dus niet door de dunne darm afgebroken worden wanneer er zich onvoldoende of geen lactase bevindt. Maar in de dikke darm zitten bacteriën die dit wel kunnen. Bij de afbraak van lactose in de dikke darm, komt er waterstofgas vrij. Dit komt in het bloed terecht en kan vervolgens worden uitgeademd en worden gemeten.

Is een lactose-arm diëet de oplossing?

Aan een lactose allergie kan vrij weinig worden gedaan. Er wordt aangeraden om producten die melksuiker bevatten zoveel mogelijk te vermijden. Dit is echter niet altijd realistisch, aangezien de stof in enorm veel producten zit. 

Het gebruik van lactosevrije ‘zuivelproducten’ zoals amandelmelk, sojayoghurt en op soja gebaseerde kaas is wel een mogelijkheid. Deze producten zijn speciaal gemaakt voor mensen die geen zuivelproducten kunnen of willen nuttigen en zijn een ideale oplossing voor een lactose intolerantie!