Heel Nederlands
Image default
Financieel

Hoe zeg je nee tegen het medeondertekenen van een lening?

Het mede ondertekenen van een lening betekent akkoord gaan met het garanderen van een persoonlijke lening die iemand anders wil afsluiten. Als een vriend u bijvoorbeeld vraagt om mee te tekenen voor een autolening, staat u bij de kredietverstrekker in voor die vriend. Bovendien stemt u ermee in om wettelijk verantwoordelijk te worden voor de terugbetaling van de autolening als uw vriend in gebreke blijft. En u zet uw krediet op het spel omdat late betalingen in uw kredietgeschiedenis zullen verschijnen.

Meestal willen mensen een persoonlijke lening afsluiten bij een medeondertekenaar als ze geen krediet hebben of als ze slecht krediet. Als u een lening medeondertekent, stemt u er dus mee in een kredietrisico te nemen dat een geldschieter niet zou nemen. Je zou je eigen financiën in gevaar kunnen brengen door die keuze te maken, dus er zijn heel goede redenen om nee te zeggen tegen medeondertekening.

Maar als iemand je vraagt om hen op deze manier financieel te helpen, hoe kun je dat dan precies doen? over nee zeggen zonder je relatie te belasten en onnodige stress te veroorzaken? Hier zijn een paar suggesties.

Zorg ervoor dat de primaire lener de risico’s begrijpt

Veel mensen die u vragen mee te ondertekenen, begrijpen niet volledig het risico dat ze u vragen te nemen . Ze kunnen eenvoudigweg om een medeondertekenaar vragen omdat een geldschieter hen heeft verteld dat ze er een nodig hebben.

Als ze niet weten dat u in de problemen kunt komen als ze overlijden of gewoon niet de rekeningen, dan kan het voldoende zijn om ze over deze kwestie te informeren om hun verzoek te heroverwegen. Willen ze bijvoorbeeld een drone huren waarvoor je een lening moet afsluiten en willen ze dat je meetekent? Dan kan het verstandig zijn om hier eerst een gesprek over te voeren zodat alle risico’s op tafel liggen.

U kunt ook enkele van de andere nadelen vanuit uw perspectief uitleggen, zoals het feit dat uw eigen leenvermogen misschien getroffen, aangezien de medeondertekende schuld meetelt voor uw schuld-inkomensverhouding. (Dat is hoeveel schuld je hebt in vergelijking met hoeveel geld je verdient.)

Geef een rechtvaardiging — als je dat wilt

In sommige gevallen heb je misschien het gevoel dat je de persoon een uitleg waarom je niet mee wilt tekenen. Waar het op neerkomt, is dat u echt niet hoeft te rechtvaardigen waarom u uw financiën niet voor hen op het spel wilt zetten. Maar dit kan het gemakkelijker maken om woede te vermijden als de persoon die het vraagt dicht bij je staat en je niet wilt dat ze het gevoel hebben dat je hun verzoek zonder reden afwijst.

Je zou kunnen uitleggen dat je bijvoorbeeld van plan bent binnenkort een huis of auto te kopen en dat de klap op uw krediet van het toevoegen van de nieuwe schuld aan uw kredietrapport uw eigen lening duurder kan maken. Of u kunt gewoon zeggen dat uw financieel adviseur u heeft gezegd niet mee te tekenen vanwege de impact die dit zou hebben op uw financiën.

De meeste mensen verwachten niet dat u uw eigen vermogen om te lenen of veilig te leven in gevaar brengt gewoon om hen te helpen een lening te krijgen.

Bied alternatieven aan om te helpen

Alleen omdat u niet bereid bent mee te tekenen, betekent niet dat u de persoon die erom vraagt niet kunt helpen op andere manieren.

Je zou kunnen aanbieden om de primaire lener te helpen bij het zoeken naar andere financieringsopties, zoals de beste persoonlijke leningen voor een eerlijk krediet, als ze daarvoor in aanmerking komen. Of, als ze geïnteresseerd zijn, kun je ze wat tips geven om hun kredietscore te verhogen. Er zijn ook handige tips te vinden op Spaarbuidel, ook kun je hier kredieten en andere oplossingen vinden waardoor je niet hoeft mee te tekenen.

Als je de financiële middelen hebt, kun je ze ook een kleine lening of zelfs een contant geschenk aanbieden dat makkelijker lenen. U kunt uw vriend bijvoorbeeld € 1.000 lenen om op een auto te zetten, waardoor een geldschieter meer bereid zou kunnen zijn om een autolening voor de rest goed te keuren. Hoewel u het risico loopt die € 1.000 niet terug te krijgen, beperkt u in ieder geval uw verliezen in vergelijking met het medeondertekenen van het volledige geleende bedrag. En u zou uw kredietwaardigheid niet in gevaar brengen.

De meeste mensen in uw leven zullen dankbaar zijn voor elk aanbod van hulp dat u bereid bent te bieden, en hopelijk zullen ze begrip hebben voor het feit dat de gevaren van medeondertekening gewoon te groot zijn.

https://spaarbuidel.nl/geld-lenen/