Heel Nederlands
Image default
Financieel

De voorbereiding van een scheiding

Vooruit Plannen kan je helpen slimme beslissingen te nemen en u voor te bereiden op het leven na de scheiding en bepaalde situaties na de scheiding te voorkomen. Hieronder vindt u enkele zaken om over na te denken wanneer u zich voorbereidt op een echtscheiding. 

 

Organiseer al het papierwerk 

De hoeveelheid informatie die nodig is voor een scheiding kan overweldigend lijken, dus het is verstandig om zo snel mogelijk te beginnen met het verzamelen ervan. Je moet de namen, rekeningnummers, adressen en telefoonnummers van al jouw bezittingen en schulden hebben. Vergeet bankrekeningen, creditcards, leningen, aandelen en obligaties, hypotheken en onroerend goed niet. Het is ook handig als je de belastingaangifte van de afgelopen drie jaar bij de hand heeft, evenals de loonstroken en bewijs van tewerkstelling. Als het een bedrijf is, zorg dan voor een kopie van de belastinggegevens, activa en passiva. Andere documenten die gekopieerd kunnen worden zijn akten, huwelijkse voorwaarden, testamenten en volmachten. 

 

Begrijp je financiële situatie 

Zodra je alle benodigde documenten hebt verzameld, kun je de nettowaarde van het huwelijk bepalen. Huwelijksvermogen is alles wat tijdens het huwelijk is verworven. Nettowaarde is de som van alle verplichtingen minus de totale waarde van activa. Zo krijg je een idee waar je recht op hebt na uw scheiding. Als je een erfenis krijgt, zet deze dan niet op een gezamenlijke bank- of beleggingsrekening en koop er geen onroerend goed op beide namen mee. Je wilt je huwelijk ook niet oplossen met je erfenis. Als geërfd vermogen niet wordt gecombineerd met militair vermogen, wordt het beschouwd als een afzonderlijk vermogen en wordt het niet verdeeld in het geval van een scheiding. Bij het voorbereiden van een scheiding moet je ook rekening houden met jouw inkomen en uitgavenbudget. Dit helpt je bij het opstellen van documenten om de hoogte van de toegekende steun te bepalen en geeft je een idee van wat je nodig heeft om van te leven na de scheiding. Voor sommige mensen kan het zinvol zijn om een ​​gecertificeerde financiële planner voor echtscheidingen in te huren om alle financiële details uit te zoeken en de juiste beslissingen te nemen tijdens de daadwerkelijke scheiding. 

 

Financieel solvabel worden 

Echtscheiding kan iemands krediet vernietigen. Wanneer je je voorbereidt op een scheiding, moet je een kopie van uw kredietscore krijgen om te zien waar je aan toe bent. Als je een slechte kredietwaardigheid heeft, moet je beginnen met het afbetalen van jouw schulden en het verwijderen van slechte cijfers uit het kredietrapport. Als je momenteel geen kredietrapport heeft, vraag dan een creditcard aan die alleen op jouw naam staat. Een lening krijgen tijdens het huwelijk is veel gemakkelijker dan na een scheiding. Het is belangrijk dat je geen extra schulden opbouwt omdat je de financiën zo liquide mogelijk wilt houden. Laat je echtgenoot ook niet nog meer schulden aangaan of u overtuigen om het huwelijk te herfinancieren voordat u een echtscheiding aanvraagt. Dit zal de financiën alleen maar verder in de war brengen en beide partijen na de scheiding met meer schulden achterlaten. Het is ook een goed idee om een ​​zichtrekening op uw naam te openen om de financiën veilig te stellen. Op die manier kun je de uitgaven betalen zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je partner erachter komt of het geld aanneemt. Je kunt deze rekening gebruiken om nood kosten, juridische kosten, huur, borg, schadevergoeding, etc. te dekken. 


Heb je nog steeds twijfels? Dan kun je altijd een professional raadplegen om hierover te praten. Zij kunnen advies geven over wat de beste manieren zijn om de scheiding voor te bereiden in jouw situatie. Klik hier voor meer informatie.