Heel Nederlands
Image default
Dienstverlening

Welke processen kan je automatiseren en wanneer is RPA zinvol?

Welke processen kan je automatiseren en wanneer is RPA zinvol?

Binnen elke onderneming is er wel sprake van verschillende processen die zeer tijdrovend zijn. Niet alleen gaat het om tijdrovende processen, daarnaast is het zo dat er vaak stelselmatig sprake is van precies dezelfde taak die moet worden uitgevoerd. Hiervoor bepaalde werknemers moeten inzetten zorgt ervoor dat je als werkgever geconfronteerd wordt met heel wat extra kosten. Bovendien zijn de taken die moeten worden uitgevoerd ook voor de werknemers vaak allesbehalve een pretje. In dergelijke situaties zou gebruikmaken van Intelligent Automation overwogen kunnen worden.

Een sterke evolutie doorgemaakt

De kans is ongelofelijk groot dat je eerder al eens hebt gelezen over Intelligent Automation, Robotic Process Automation of RPA. Echter is het zo dat er de voorbije tijd reeds heel wat evoluties plaats hebben gevonden binnen deze sector. Neem nu bijvoorbeeld de toevoeging van een variant op optical character recognition aan de RPA-robots. Dit zorgt ervoor dat de robots over de mogelijkheid komen te beschikken om afbeeldingen evenals tekst te interpreteren en te begrijpen.

Het combineren van de RPA-robots met een extra stukje intelligentie zorgt ervoor dat ze in nog meer verschillende situaties ingezet zullen kunnen worden. Dit gezegd hebbende is het op moment van schrijven wel zo dat Intelligent Automation nog steeds het beste tot haar recht komt wanneer er sprake is van een proces dat geen grote veranderingen kent. Anders zou het namelijk zo kunnen zijn dat de robot slechts een aantal onderdelen van het proces in kwestie zou kunnen overnemen en dat kan niet de bedoeling zijn. Het primaire doel van het inzetten van Robotic Process Automation zou dan zomaar voor een groot deel verloren kunnen gaan.

Welke processen kan je binnen jouw onderneming automatiseren?

Bovenstaande benadrukt het belang van een grondige evaluatie van de verschillende processen binnen je onderneming die je mogelijks zou kunnen automatiseren. In het merendeel van de gevallen gaat men er vanuit dat RPA in het bijzonder interessant is voor bedrijven die van plan zijn om hun zogenaamde legacy-applicaties te moderniseren. Je zou hierbij dan bijvoorbeeld kunnen denken in de richting van ERP-systemen welke reeds tientallen jaren in gebruik zijn. Het kan in de praktijk een meer dan aanzienlijke uitdaging vormen om dergelijke installaties te vervangen. Dit niet in het minst omdat er zich unieke features evenals data van een bedrijf in bevinden.

Ondersteuning bij de overstap naar een modern cloudsysteem

Het inzetten van Intelligent Automation kan eveneens interessant zijn om de overgang naar een modern cloudsysteem zo vlot en efficiënt mogelijk te kunnen doen verlopen. Voor de softwarerobots geldt dat ze hiervoor probleemloos verschillende stappen of taken kunnen uitvoeren. Denk hierbij niet alleen aan inloggen op de oude systemen, maar ook aan het eruit halen van bestanden om vervolgens terug in te loggen op het nieuwe systeem de bestandsdata daar terug op in te voeren. Wil jij ook dit voorbeeld in de praktijk uitgevoerd zien worden? Dan dien je er wel rekening mee te houden dat er meerdere robots geconfigureerd zullen moeten worden. Uiteraard betekent dit eveneens dat er meerdere robots gemanaged zullen moeten worden.

Aan de slag met RPA

Zelf aan de slag met Robotic Process Automation? Wie zelf aan de slag wilt gaan als RPA ontwikkelaar kan overwegen om een RPA cursus te volgen. In deze cursus leer je hoe je zelf Robotic Process Automation bots kunt ontwikkelen. Tijdens de cursus leer je hoe je object clonings kunt opnemen. Daarmee ‘leer’ je de bot als het ware waar hij moet klikken en waar hij informatie moet uitlezen.

Bron: zakelijkestart.nl