Heel Nederlands
Image default
Bedrijven

Praktische tips om een openhaard te doven

Wanneer je je haardvuur van de open haard wil beëindigen, is het uiterst belangrijk dat je dit op een veilige manier doet. Doe dit op een verantwoorde manier waardoor je je gezondheid niet in gevaar brengt. Vooral rookontwikkeling kan een ernstige impact hebben op je gezondheid. Enkele praktische tips van Haardhout Golden Flame hoe je het uitdoven van je openhaard op een goede manier aanpakt.

De meest eenvoudige manier: laat je vuurhaard uitbranden

Heel veel mensen maken de grote fout om het vuur te doven door de luchtschuif dicht te zetten. Maar die manier van uitdoven zorgt voor heel wat nadelen. Zo ontstaat geen volledige verbranding en worden schadelijke gassen veroorzaakt. De beste oplossing is ook de meest eenvoudige. Laat het haardvuur zoveel mogelijk uitbranden zonder persoonlijke tussenkomst. Na een tijdje kom je er wel zelf achter hoe lang het duurt voor de gloed van je haardvuur volledig en definitief is gesmoord.

Hoe ga je te werk bij de laatste houtblokken

Zorg ervoor dat de laatste niet volledig verbrande houtblokken op het vuur te leggen. Pas wanneer deze laatste blokken helemaal zijn uitgebrand, dan pas kan je de luchtschuif open zetten zodat ook de resterende houtresten volledig gaan opbranden. Op deze manier krijg je minimale as- en houtresten. Zo gaat de openhaard ook helemaal schoon.

Vermijden dat het vuur zachtjes na smeult

Het is superbelangrijk dat je voorkomt dat het vuur niet gaat smeulen. Zo ben je dat er onvolledige verbranding gaat plaatsvinden en schadelijke gassen voor de gezondheid vrijkomen. In sommige gevallen probeert men de vuurhaard zogenaamd te laten ‘overnachten’ door op het laatste nippertje bijvoorbeeld de openhaard te vullen met hout en dan de luchtschuif volledig dicht te zetten. Een goede raad: doe dit nooit! Op deze wijze zet je immers de hele omgeving in rook. Bij het doven van een openhaard staan veiligheid en gezondheid altijd centraal.

Het haardvuur met zand doven als je onverwacht weg moet

De laatste tip die Haardhout Golden Flame wil meegeven om het vuur te doven is de volgende. Stel dat je onvoorzien weg moet en dat je niet meteen de mogelijkheid hebt om het haardvuur te doven, dan zal je toch enkele stappen moeten ondernemen. Doe dit nooit met water! Ook op vlak van veiligheid is het beter dat je het vuur niet laat smeulen. De enige alternatieve oplossing is de open haard uit te laten doven met zand.