Heel Nederlands
Image default
Bedrijven

Het nut van een hoofdzekering in de meterkast

De hoofdzekering

Een hoofdzekering wordt altijd ingebouwd om de stroom in een woning op een veilige manier de meterkast binnen te laten komen. De hoofdzekering is er om de algemene veiligheid op het elektriciteitsnetwerk te garanderen in een woning. Er zijn veel verschillende uitvoeringen van hoofdzekeringen, hoewel ze allemaal dezelfde werking hebben. 25 ampère is de standaard aansluitwaarde van een hoofdzekering. 

Groter vermogen  

Als er vraag is naar een groter vermogen in een woning, dan kunnen er meerdere hoofdzekeringen worden geplaatst. Doorgaans een tot drie hoofdzekeringen van 25 ampère komen voor in een gemiddelde woning. Echter, het is ook mogelijk om hoofdzekeringen van 35,50,63 of 80 ampère aan te sluiten. In uitzonderlijke gevallen is het ook mogelijk om een hoofdzekering van meer dan 80 ampère aan te sluiten, maar dit gebeurt voornamelijk bij bedrijven met veel stroomverbruikende machines. 

Stroomverbruik 

Als er een hoofdzekering wordt geplaatst, bijvoorbeeld bij een meterkast vervangen, wordt voor het bepalen van de grootte van de hoofdzekering gekeken naar het stroomverbruik. Huizen met een verbruik van 0 tot 15.000 kWh hebben per jaar drie 25 ampère hoofdzekeringen. Gebouwen met een verbruik van 15.000 tot 25.000 kWh hebben drie verzekeringen van 35 ampère. Panden die nog meer stroom verbruiken krijgen drie hoofdzekeringen van 50 ampère. Bedrijven die heel veel stroom verbruiken, worden meestal voorzien van drie hoofdzekeringen die 63 of 80 ampère zijn, soms nog groter.

Grote hoofdzekering 

De woningen die meer energie verbruiken beschikken meestal over een zwembad, sauna of warmtepomp. Er is een kans dat de hoofdzekering dit niet haalt en dus moet worden vervangen. Dit moet door een netbeheerder worden gedaan. De netbeheerder kan de oude hoofdzekering vervangen door een zwaarder exemplaar. Hierdoor blijven de andere apparaten gewoon hun werk doen. Voor een grotere zekering moet vanzelfsprekend meer worden betaald dan voor een kleine hoofdzekering.