Heel Nederlands
Image default
Bedrijven

Appartement kopen?

Als je een appartement wil kopen, zijn er verschillende zaken waar je aan moet denken. Zo is het onder ander zo dat je altijd naast de hypotheek nog wat xtra kosten hebt. Dat is wezenlijk anders dan normaal gesproken zo is bij een koopwoning. Wil jij een appartement kopen, maar weet je niet zo goed waar je zoal op moet letten? Lees het hier.

Algemeen

Natuurlijk moet je in een koopappartement ook denken aan de gebruikelijke zaken die ook van toepassing zijn bij een koopwoning. Items zoals: de financiering rond krijgen, de juist hypotheekverstrekker en hypotheek kiezen, etc.

Wat zijn de extra kosten

Naast de gebruikelijke kosten van een huis huren, zijn er bij een appartement extra kosten. Kosten voor bijvoorbeeld de schoonmaak van de flat, het zemen van de ramen buiten en de kosten voor het onderhoud van de flat. Eens in de zoveel tijd moeten bijvoorbeeld de kozijnen worden geschilderd. Die kosten vallen normaal onder de VVE kosten. VVE staat voor Vereniging van Eigenaren. Er zijn ook flats met koopappartementen waar ze het bestuur van de vve uitbesteden. Daarnaast hebben mensen vaak nog allerlei verzekeringen zoals een opstalverzekering en een inboedelverzekering.

Let ook goed op wat er aan afspraken staan vanuit de VVE. Soms zijn er bijvoorbeeld gezamenlijke zonnepanelen. Dan is het handig om te weten wat daarvan de financiële gevolgen zijn voor jou, als je er gaat wonen.

Bestuur vve uitbesteden

Wat ook handig is dat je een appartement huurt bij een flat waar ze het bestuur vve uitbesteden. Het lijkt vaak goedkoper als je het met bewoners onderling kunt regelen. De praktijk wijst echter vaak uit dat mensen ten eerste vaak niet bereid zijn om zoveel tijd daarin te steken, maar er is daarnaast niet altijd voldoende expertise en het zorgt regelmatig voor veel gedoe. Het kan al snel zorgen voor veel problemen, ruzies en ergernis. Het voordeel van een bestuur vve uitbesteden is dat je dus een stuk minder last hebt van dit soort dingen.

https://www.asnvvebeheer.nl/vve-bestuur