Heel Nederlands
Image default
Beauty en verzorging

Wat is lipoedeem?

Vet dat is opgehoopt in sommige delen van het lichaam. Dat is wat de aandoening lipoedeem inhoudt. Het kan zorgen voor pijnklachten en ernstige vermoeidheid. Wat lipoedeem precies is lees je in dit artikel. Ook nemen we de oorzaak met je door en hoe je het het beste kunt behandelen.

Lipoedeem wat is het?

Bij lipoedeem is er sprake van een ophoping in het vet. Dit kan op verschillende plekken plaatsvinden. Doordat het vet niet op de juiste manier over het lichaam is verdeeld zal het zich ergens anders plaatsen. In de meeste gevallen is dat op de armen of benen maar het kan ook voorkomen op de borsten, buik en zelfs in het gezicht. Lipoedeem begint vaak op het moment dat de pubertijd begint.

Oorzaak lipoedeem

Ondanks vele onderzoeken is het helaas nog steeds niet helemaal duidelijk wat de oorzaak van lipoedeem precies is. De enigste feit die er op dit moment is is dat het voorkomt rond de puberteit en het gepaard gaat met vervelende klachten. Opvallend is dat het meestal alleen voorkomt bij het vrouwelijke geslacht. Vaak komt het bij meerdere vrouwen in de familie voor. Ook is het zo dat deze aandoening in bepaalde gebieden vaker voorkomt. Zo is lipoedeem een aandoening die vaker voorkomt in Caribische landen maar in Aziatische landen komt het vrijwel niet voor.

Behandeling

Lipoedeem is goed te behandelen zodat je er mee kunt leven zonder dat je er veel hinder van ervaart, voornamelijk met liposuctie. Helemaal genezen van deze aandoening is helaas niet mogelijk. Als eerst worden vaak andere klachten behandelt die in combinatie voorkomen met lipoedeem. Dat is bijvoorbeeld lymfoedeem en spataderen. Beweging is daarbij ook erg belangrijk zodat de spieren sterker worden. Wanneer de spieren zwak zijn zullen de klachten verergeren. Verder zul je een gezond dieet moeten volgen zodat je voorkomt dat er meer vet wordt gecreëerd. Als je dit lastig vindt kun je in gesprek gaan met een diëtist. Vraag je huisarts voor een doorverwijzing. Tot slot kun je ook een elastische kous dragen. Dit zorgt ervoor dat de stuwing in de benen minder wordt waardoor je minder klachten hebt. Neem contact op met Nationaal Huidcentrum voor een behandeling.