Heel Nederlands
Image default
Beauty en verzorging

4 belangrijke oorzaken van tandverkleuring

Heb je je ooit afgevraagd waarom je tanden na verloop van tijd verkleuren? Het kan zijn dat je je tanden witter wilt maken voor een stralende glimlach. Maar voordat je begint met bleken, is het belangrijk om te weten wat de belangrijkste oorzaken van tandverkleuring zijn. In dit artikel bespreken we de vier belangrijkste oorzaken van tandverkleuring en hoe je deze kunt voorkomen.

De 4 belangrijkste veroorzakingen van tandverkleuring

Tanden kunnen om verschillende redenen verkleuren. Hieronder bespreken we de vier belangrijkste oorzaken van tandverkleuring:

Voeding

Een van de belangrijkste oorzaken van tandverkleuring is voeding. Voedingsmiddelen zoals koffie, thee, rode wijn, frisdrank en donkere vruchten en groenten kunnen allemaal bijdragen aan het verkleuren van je tanden. Dit komt omdat deze voedingsmiddelen kleurstoffen bevatten die zich aan het oppervlak van je tanden hechten en daar blijven zitten, waardoor je tanden verkleuren.

Hoe kun je dit voorkomen? Beperk het gebruik van deze voedingsmiddelen en drink drankjes door een rietje. Spoel je mond ook met water na het eten of drinken van deze voedingsmiddelen. Op die manier verminder je de hoeveelheid kleurstoffen die zich aan je tanden hechten.

Roken

Roken is niet alleen slecht voor je gezondheid, het is ook een belangrijke oorzaak van tandverkleuring. Nicotine en teer, twee chemicaliën die in tabak zitten, kunnen zich aan het oppervlak van je tanden hechten en daar blijven zitten, waardoor je tanden verkleuren.

De enige manier om dit te voorkomen is door te stoppen met roken. Niet alleen zul je je tanden witter maken, maar je zult ook je gezondheid verbeteren.

Leeftijd

Naarmate we ouder worden, kunnen onze tanden van nature verkleuren. Dit komt doordat het glazuur van onze tanden dunner wordt naarmate we ouder worden, waardoor het donkere dentine eronder zichtbaar wordt. Bovendien kunnen onze tanden na verloop van tijd beschadigd raken door slijtage, waardoor ze verkleuren.

Hoe kun je dit voorkomen? Hoewel je de natuurlijke verkleuring van je tanden niet helemaal kunt voorkomen, kun je het proces wel vertragen door regelmatig je tanden te poetsen, flossen en professioneel te laten reinigen bij de tandarts.

Medicijnen

Sommige medicijnen kunnen ook bijdragen aan tandverkleuring. Bijvoorbeeld antibiotica, zoals tetracycline en doxycycline, kunnen bijdragen aan tandverkleuring bij kinderen. Bovendien kunnen medicijnen die ijzer- of chloorhexidine bevatten, ook bijdragen aan tandverkleuring.

Hoe kun je dit voorkomen? Als je medicijnen gebruikt die tandverkleuring kunnen veroorzaken, is het belangrijk om je tandarts te raadplegen. Je tandarts kan je adviseren over hoe je je tanden het beste kunt verzorgen tijdens het gebruik van deze medicijnen en welke opties je hebt om de tandverkleuring te verminderen.

Gele tanden weer wit maken op een veilige manier

Tandverkleuring kun je grotendeels verhelpen door je tanden te bleken. Dit kan dankzij de populaire tandenbleekset van Witter Gebit nu prettig vanuit huis. De Witter Gebit Tandenbleekset is veilig voor je gebit en erg gemakkelijk in gebruik te nemen. Over de meeste tanden bleek setjes zijn normaalgesproken slechte ervaringen bekend maar dit product onderscheid zich door de veiligheid en effectiviteit.

Alles over tandverkleuring nog even op een rijtje

Tandverkleuring kan om verschillende redenen optreden, waaronder voeding, roken, leeftijd en medicijnen. Hoewel sommige oorzaken van tandverkleuring niet volledig te vermijden zijn, zijn er wel manieren om de verkleuring te verminderen of te voorkomen. Beperk het gebruik van voedingsmiddelen die bijdragen aan tandverkleuring, stop met roken en onderhoud een goede mondhygiëne. Raadpleeg je tandarts als je medicijnen gebruikt die tandverkleuring kunnen veroorzaken. Met deze stappen kun je je tanden gezond houden en hun natuurlijke witheid behouden.