Heel Nederlands
Image default
Banen en opleidingen

Het profiel van een hypotheekadviseur

De hypotheekadviseur  

Een hypotheekadviseur helpt huizenkopers dagelijks met het realiseren van hun hartenwens: het kopen van een huis. Dat doet een hypotheekadviseur op een professionele manier. Naar beste vermogen en integer, zowel naar de cliënt toe als richting de geldverstrekker. 

 

Welke eigenschappen heeft een hypotheekadviseur nodig om het beste advies te geven?

 

Vertrouwen en verantwoordelijkheid

Als hypotheekadviseur heb je een band met je cliënten. Ze onthullen hun financiële situatie, vertellen je hoe ze in het leven staan en ze beantwoorden je vragen naar hun toekomstplannen. Deze informatie heb je nodig om passend hypotheekadvies te kunnen geven, maar daarmee creëer je ook een persoonlijke band met de cliënten en daarmee ontstaat ook een vertrouwensrelatie. Met dat vertrouwen komt ook een verantwoordelijkheid. 

De cliënt vertrouwt op zijn of haar beurt erop dat jij er alles op alles op zet om het allerbeste hypotheekadvies te verstrekken. Een advies dat past bij hun levensvisie, hun toekomstplannen én hun financiële situatie. 

  

Inlevingsvermogen

Natuurlijk ben je een professional, maar het is cruciaal dat een hypotheekadviseur zich inleeft in de cliënt. Lang niet iedereen vindt het prettig om een nauwe relatie met klanten te hebben, maar voor de hypotheekadviseur is dit juist essentieel. 

 

Geen gemakkelijke taak

Natuurlijk kent elke baan zijn moeilijk momenten en dat geldt ook voor een hypotheekadviseur. Soms kun je een huizenkoper niet helpen. Bijvoorbeeld wanneer de huizenkoper onvoldoende financiën heeft om de gewenste hypotheeklening af te sluiten.

Wanneer je alles uit de kast haalt en er toch niet in slaagt om op basis van het gezamenlijke toetsinkomen het gewenste hypotheekbedrag te bereiken. Dan is het jouw verantwoordelijkheid om dit te bespreken met je cliënt. Dat is geen gemakkelijke taak, maar ook dat hoort bij het leven van een hypotheekadviseur.

 

Vertrouwensband intact

Juist als je een vervelend gesprek moet voeren met je cliënt komt het aan op al je vaardigheden om een goed adviesgesprek te voeren. Dit soort gesprekken zijn niet leuk, maar het zijn wel momenten van waarheid waarin je kunt tonen wat je waard bent. 

In zo een gesprek moet je boodschap eenduidig en helder zijn en moet de klant accepteren wat de situatie is. Dat vergt voorbereiding en overtuigingskracht. Alleen een hypotheekadviseur die een vertrouwensband heeft met zijn cliënt kan zo een gesprek voeren en de band intact houden.

Durf jij het aan om zo een gesprek te voeren? Ben jij er voor je cliënten in goede en minder goede tijden? Dan is hypotheekadviseur een fantastische job voor jou. Reageer dan op één van de vacatures voor hypotheekadviseur die regelmatig online verschijnen.