Heel Nederlands
Image default
Aanbiedingen

Uw dak kan u elk jaar onnodig geld kosten

Hoe kan uw dak u elk jaar onnodig geld kosten? Dat heeft te maken met de isolatie in uw dak, of beter gezegd het gebrek aan isolatie. Zonder dakisolatie voor uw huis in Breda kan veel warmte verloren gaan door het dak. Warme lucht stijgt namelijk op en als dit niet wordt tegengehouden door een geïsoleerd dak gaat al deze warmte verloren. Alle warmte die verloren gaat moet aangevuld worden als u uw woning voldoende warm wilt stoken en dit zorgt voor een hogere energierekening.

 

Hoe weet ik of ik goede isolatie heb?

Vooral oude huizen hebben slechte dakisolatie, zeker als ze een schuin dak hebben dat van hout gemaakt is. Huizen van voor 1985 hebben vaak een slechte isolatie, als ze deze überhaupt al hebben. Meestal is er ook geen dampremmende laag aangebracht en hebben deze huizen veel last van vocht in de constructie. De isolatie wordt door het vocht aangetast en ook het hout gaat rotten en soms zelfs schimmelen.

Veel fouten omtrent dakisolatie kunt u zelf al herkennen. Zo is een luchtspouw tussen de isolatie en het dak niet de bedoeling. De buitenlucht zorgt dan voor een temperatuurverschil in die spouw en dat zorgt weer voor condensatie en vocht. In het verlengde daarvan ligt de fout om te weinig isolatie aan te brengen. Het is niet mogelijk om teveel isolatiemateriaal te gebruiken. Er wordt gedacht dat een te dikke laag isolatie zorgt voor schimmel, maar het tegenovergestelde is waar. De derde fout is het niet lucht- en dampdicht maken van het dak. Dit kan ook weer zorgen voor condensatie en een lagere isolatiewaarde. Een andere fout is het isolatiemateriaal in een constructie te proppen. Isolatie is stilstaande lucht in een deken wat opereert als een barrière. Als deze lucht eruit geduwd wordt neemt dat de isolerende werking weg. Even belangrijk is het kiezen van het juiste materiaal. Het moet geschikt zijn voor de specifieke omstandigheden waarin het geplaatst wordt. De laatste en misschien wel grootste fout, is slecht advies, of zelfs geen advies.

De oplossing

Als u twijfelt over de dakisolatie in uw huis kunt u het beste een specialist inschakelen. Die kan snel zien hoe het met uw isolatie gesteld is en meteen een plan maken om het te verbeteren. Lees hier meer over het onderhoud van uw dak.