Heel Nederlands
Image default
Aanbiedingen

Jouw metalen bakvormen in topconditie houden doe je zo!

Bakvormen kunnen van verschillende materialen worden gemaakt. Denk aan glas, aluminium en metaal. Maak jij gebruik van metalen bakvormen? Dan vraagt dit wat extra aandacht wat betreft het onderhoud ervan. Metaal kan namelijk gaan roesten wanneer je het niet goed onderhoudt. Nu vormt een klein beetje roest in een bakvorm nog niet direct een probleem voor jouw gezondheid. Maar smakelijk is het natuurlijk niet! Ben je benieuwd hoe je jouw metalen bakvormen in topconditie kunt houden? Vergeet dan niet om verder te lezen!

 

Een goed begin is het halve werk

Lees voordat je een bakvorm in gebruik neemt altijd eerst even de productinformatie door. Vaak staat op de wikkel wel aangegeven hoe je het beste met jouw bakvorm om kunt gaan. Is de bakvorm bijvoorbeeld niet geschikt voor in de vaatwasser? Doe dit dan ook absoluut niet! Deze informatie staat natuurlijk niet voor niets op de wikkel. Wil je dat jouw bakvorm lang mee gaat, volg de instructies dan altijd op.

 

Metaal + water = kans op roest

Roest ontstaat wanneer metaal reageert op water en zuurstof. Was je jouw metalen bakvormen telkens na iedere baksessie af? Dan vergroot je dus eigenlijk de kans op roest. Zeker wanneer je de vorm na het afwassen niet goed nadroogt met een schone (thee)doek. Het beste is dan ook om metalen bakvormen zo min mogelijk aan water bloot te stellen. Je kunt voorkomen dat er allerlei resten na het lossen van je baksel in de vorm achterblijven door de vorm vooraf goed te smeren. Wanneer je goed smeert, komt jouw baksel mooi uit de vorm los en is afwassen eigenlijk helemaal niet nodig. Kortom, smeren, smeren en nog eens smeren!

 

Toch last van roest?

Is er na het nemen van alle bovenstaande maatregelen toch roest in je bakvorm ontstaan? Dan kun je de roest proberen te verwijderen met een licht schurende spons. Drenk deze in olie en wrijf voorzichtig over de roestplek. Je zult zien dat de roest vanzelf los laat. Wil je helemaal geen gedoe meer met roest? Overweeg dan eens een roestvrijstalen bakvorm of een bakvorm van een ander roestvrij materiaal.