Heel Nederlands
Image default
Aanbiedingen

Hoe kies je een geschikt matras?

Wanneer je een nieuw matras wilt gaan kopen zul je al snel merken dat het aanbod van matrassen enorm is. Naast veel verschillende merken hebben we ook veel verschillende soorten matrassen. Kortom, waar moet je dan eigenlijk vooral rekening mee houden en op welke manier kies je dan een geschikt matras? In dit artikel zullen we proberen je hiermee te helpen. Er is geen algemene stelregel voor de beste keuze van een matras aangezien we allemaal een eigen voorkeur hebben en dus is het ook belangrijk hier rekening mee te houden.

Wat ben je voor een type slaper?

Wanneer we deze vraag proberen te beantwoorden zul je jezelf moeten afvragen of je vaak op je rug, buik of zij slaapt. Natuurlijk liggen we allemaal wel eens op een andere slaappositie maar als je lekker in je bed gaat liggen dan zal er onbewust een slaaphouding zijn die je van nature aanneemt en ook meestal in je slaap zal liggen. Wanneer je het niet weet vraag het aan je partner want die zal het zeker wel weten. 

Zijslapers

De meeste mensen slapen op hun zij en hebben hierdoor vaak een matras nodig die een goede ondersteuning geeft. Een medium of hard matras is dan vaak de beste keuze.

Rugslapers

Als rugslaper het je de minste ondersteuning nodig en kun je volstaan met de meeste matrassen. Omdat de druk altijd via de rug goed wordt verdeeld is de ondersteuning minder van belang dan bij een zijslaper.

Buikslapers

Deze slaaphouding is eigen het minst gezond en kan vaak rugproblemen op termijn gaan opleveren. Wanneer het matras te zacht is zul je vooral onderin je rug problemen krijgen. Probeer de wat hardere matrassen in combinatie met geen of een erg plat kussen.

De verschillende soorten matrassen

Nu je weet of je een hard of zacht of normaal matras moet kopen kom je bij de volgende stap en dat is het soort matras. Er zijn verschillende soorten maar de belangrijkste zijn koudschuim, traagschuim, latex en pocketveer matrassen. Wanneer je rugproblemen hebt dan adviseren we direct om te kijken naar een traagschuim of latex matras. Beide matrassoorten hebben een uitstekende visco elasticiteit die ervoor zorgt dat je lichaam minder last heeft van tegendruk. Ook bij klachten als reuma of artrose is dit een ideale eigenschap van het matras. Latex is een wat koeler materiaal dan traagschuim.

Tempur is een goede leverancier van een traagschuim matras. Een goed latex matras is bijvoorbeeld de MLine Icon Legend ⅞.

Koudschuim matrassen worden vaak gebruikt door ziekenhuizen omdat ze erg hygiënisch zijn. Mensen die gevoelig zijn voor allergieën kiezen vaak voor dit type van matras. Tot slot hebben we de pocketveer matrassen die vooral door mensen die het snel warm hebben in bed worden gekozen en die ook een goed comfort willen in bed. 

Onze keuze de Hybride matrassen

Een Hybride matras is eigenlijk een combinatie van verschillende technieken. We zien als voorbeeld de MLine Cool Motion 8 als voorbeeld van de bijzondere eigenschappen waar een pocketveer gecombineerd wordt met koudschuim en traagschuim. Hierdoor ontstaat een uniek matras wat zeer comfortabel is maar ook een veel groter bereik heeft qua ondersteuning van dit type matras. De enige uitzondering is wanneer je specifiek een matras voor rugklachten zoekt kies dan altijd voor een latex of traagschuim variant.