Heel Nederlands
Image default
Aanbiedingen

Bruine vlekken gezicht tijdens zwangerschap: Oorzaken en oplossingen

 

De bruine vlekjes in gezicht die tijdens je zwangerschap ontstaan staan ook wel bekend als een zwangerschapsmasker of melasma. Ze lijken op pigmentvlekken, en ontstaan ook door ongeveer hetzelfde proces, het overmatig aanmaken van pigment. Alhoewel de vlekjes na de bevalling meestal wel wegtrekken kunnen ze alsnog erg vervelend zijn. Dus om erachter te komen waar het precies vandaan komt en wat je eraan kunt doen hebben wij enkele tips en informatie verzameld.

De oorzaak van de bruine vlekjes in gezicht

Het ontstaan van deze donkerbruine vlekken komen door een overdreven aanmaak van pigment, want ze vervolgens gaat ophopen en vlekken vormt. De reden voor deze overdreven aanmaak is de hormonale schommelingen die zich tijdens de zwangerschap voordoen. Het zijn de hormonen oestrogeen en progesteron die ervoor zorgen dat jouw huidcellen te veel pigment aanmaken. Het zwangerschapsmasker is verder absoluut niet schadelijk, maar vervelend kan het wel zijn.

Een manier om de kans op het ontstaan van melasma te voorkomen is dezelfde als voor ouderdomspigmentvlekken, het beschermen van jouw huid tegen de zon. Dit doe je door bijvoorbeeld dagelijks jezelf in te smeren met zonnebrand, en de zonnebank te vermijden. Helaas werkt dit niet altijd en krijgen sommige vrouwen een zwangerschapsmasker toch wel.

De oplossingen

Het gebruiken van melasma crème

Speciaal voor zwangere vrouwen bestaan er blekende crèmes die tijdens de zwangerschap gebruikt mogen worden. Er zijn namelijk veel crèmes op de zwarte markt die schadelijk kunnen zijn voor moeder en kind tijdens de zwangerschap. Het is dus essentieel dat je hierbij goed oplet, maar een dergelijke crème kan wel een oplossing zijn. Een crème als Skinlight is bijvoorbeeld perfect voor gebruik tijdens en na de zwangerschap. Deze blekende crème is volledig veilig voor moeder en kind en heeft als doel de donkere plekken op te lichten, dit is dan ook de enige plek waar je ze aanbrengt, zo werkt Skinlight heel gericht en hoef je er maar weinig van te gebruiken.

Camoufleren met make-up

Een andere mogelijkheid die je hebt is om her melasma met make-up te camoufleren, maar let op want ook make-up kan schadelijk zijn. Ik zou dus zeker je dokter raadplegen voordat je zomaar wat op je gezicht smeert. Maar omdat een zwangerschapsmasker niet voor eeuwig aanhoudt kan het wel een goede oplossing zijn totdat het vanzelf wegtrekt. Je zal waarschijnlijk wel moeten investeren in hoge kwaliteit make-up.

Wat als de vlekken blijven na de zwangerschap?

Alhoewel het bijna nooit voorkomt bestaat er de kans dat jouw zwangerschapsmasker na de bevalling niet verdwijnt. In dit geval zijn er nog zeker manieren om van de vlekken af te komen. Zo kun je alsnog de melasma crème gebruiken, en hoef je nu niet meer uitermate voorzichtig te zijn, al zou ik nog steeds jouw dokter raadplegen. Zo is het gebruiken van Skinlight ook nog steeds een optie. Ook bestaat er de mogelijkheid om een laserbehandeling te nemen die het pigment verpulvert en je huid egaal en glad achterlaat, alhoewel dit meestal niet nodig is na het gebruiken van Skinlight

Je weet nu in ieder geval dat er niks is om je zorgen over te maken wanneer je last krijgt van een paar bruine vlekken in het gezicht tijdens de zwangerschap. En je hoeft er ook zeker niet onderdoor te gaan, want er zijn wel degelijk enkele oplossingen. Het is alleen belangrijk dat je al je plannen met een dokter doorspreekt, want uiteindelijk wil je natuurlijk het beste voor de baby.

 

 

https://www.zwangerschapsmasker.nl/