Heel Nederlands
Image default
Zorg

Aed’s echt zo’n typisch Nederlands ding

Nederland is één van de top landen met de meeste aed’s per 100.000 inwomers. Er komen ook nog steeds meer AED’s bij hierdoor vind je in Nederland steeds meer hartveilige zones. Maar we zijn er nog niet er zijn namelijk nog steeds veel zones waarin er geen aed beschikbaar is binnen 6 minuten.

Wat is een AED?
De letters AED staan voor Automatische Externe Defibrillator. Het is een ingenieus apparaat dat het menselijk hart, wanneer het een verkeerd ritme of geen ritme heeft, weer kan defribilleren: in het goede ritme kan terugbrengen. Het apparaat doet hetzelfde wat een mens doet als hij iemand reanimeert, alleen veel nauwkeuriger.

Draagbaar apparaat
De laatste jaren vindt men steeds vaker een AED in of buiten een gebouw. Bij een hartstilstand kan het apparaat van de muur uit zijn behuizing worden genomen en als een tas naar de plek gebracht worden waar een persoon gereanimeerd wordt of moet worden. In zo’n geval telt iedere seconde,dus het zaak dat een hulpverlener al begint met reanimeren in de tijd dat de AED gehaald wordt. Ook moet gelijk 112 gebeld worden.

Waar moet een goede AED aan voldoen?
Een goede AED heeft een duidelijke handleiding en een simpele bediening. Op deze manier kan het apparaat ook door een leek worden gebruikt. Een handleiding moet visueel en auditief zijn. De AED moet licht van gewicht zijn, zodat hij gemakkelijk te vervoeren is en moet ook tegen een stootje kunnen. Belangrijk is ook dat er een visuele ondersteuning is op apparaat waarop de hulpvlener kan zien of hij op de juiste manier bezig is. Veel verkochte aed’s zijn de Defibtech lifeline aed, Aed zoll plus en AED Philips,