Heel Nederlands
Image default
Zakelijke dienstverlening

Metaalbewerking 101: Een Inleiding tot de Fundamenten

Het vakgebied van metaalbewerking omvat een breed scala aan methoden en processen om metalen te bewerken. Er komen verschillende technieken bij kijken, zoals lassen, coaten, buigen en verspanen. Deze technieken worden toegepast in verschillende sectoren. Je kan hierbij denken aan de luchtvaart, elektronica, bouw, autoproductie en machinebouw. Metaalbewerking beïnvloedt vrijwel elk aspect van ons dagelijks leven, van onze voertuigen tot de gebouwen waarin we wonen en leven. Deze industrie speelt een grote rol in onze moderne samenleving. Je leest in dit blog meer over deze technieken!

Diverse bewerkingstechnieken

Zoals hierboven genoemd zijn er verschillende technieken in de metaalbewerkingsindustrie. 

Hier zijn ze kort toegelicht: 

  • Lassen: Lassen is het verbinden van twee of meer onderdelen door ze te verhitten tot ze smelten en ze vervolgens aan elkaar te laten hechten tijdens het afkoelen. Hierdoor ontstaat er een duurzame en permanente verbinding. 

  • Buigen: Metaalplaten of profielen worden vervormd om een specifieke vorm of hoek te verkrijgen. Dit gebeurt vaak met behulp van een bank waarbij het metaal tussen een bovenste en onderste matrijs wordt geplaatst. Vervolgens wordt het gebogen en krijgt het de gewenste vorm. 

  • Verspanen: Dit is een bewerkingstechniek waarbij materiaal van een werkstuk wordt verwijderd om de gewenste vorm te bereiken. Om dit te kunnen doen wordt er gebruikgemaakt van nog een paar andere processen zoals draaien, frezen, slijpen en boren. 

  • Coaten: Coaten is een beschermende laag die wordt aangebracht op het oppervlak van het metaal om het te beschermen tegen corrosie en slijtage, maar ook om het uiterlijk van het product te verbeteren. 

Verschillende materialen in metaalbewerking

De metalen die worden gebruikt voor metaalbewerking bij Van Veen hebben elk zijn unieke eigenschappen, kwaliteiten en toepassingen. Er zijn een paar populaire materialen, zoals staal, messing, aluminium en roestvrij staal. Staal wordt gebruikt voor projecten die vragen om materialen met kenmerken als duurzaam, sterk en kosteneffectief. Messing is geschikt voor diverse projecten. Je kan het gebruiken in badkamers, maar het zit ook in huishoudelijke apparaten verwerkt, en zelfs in de luchtvaart! Dit geldt ook voor aluminium. Aluminium is licht van gewicht, waardoor ook dit materiaal veel in de luchtvaart gebruikt wordt. Ook elektronica maakt graag gebruik van aluminium. Roestvrij staal is het ideale materiaal voor moderne en duurzame toepassingen. Het is bestand tegen zuren, messing en het is corrosiebestendig. Deze laatste term geldt ook voor aluminium en messing. Corrosie kan optreden als metalen in contact komen met vocht, zuurstof, zouten of andere agressieve chemicaliën. Welke keuze voor materiaal je maakt hangt af van de specifieke vereisten en eigenschappen die nodig zijn voor elk project. Het is daarom goed om van tevoren een grondig onderzoek te doen om het juiste materiaal te selecteren dat past bij de projectvereisten.