Heel Nederlands
Image default
Woning en Tuin

Wanneer stabilisatoren gebruiken bij een rolsteiger?

Het gebruik maken van een rolsteiger is zeer effectief, maar het heeft ook wat risico’s. Een onstabiele ondergrond of een onstabiel stavlak, is een van de voornaamste redenen van ongelukken bij het gebruiken van een rolsteiger. Ook gladde treden, vieze schoenen en het werken op de bovenste trede vergroten de kans op ongelukken. Zorg dus altijd voor een goede en stabiele ondergrond. Een gebruikte rolsteigerkopen bij Rolsteiger.net kan al vanaf de scherpste prijzen!

Wat doet een stabilisator?

Een stabilisator dient voor extra stevigheid. Je bent verplicht om stabilisatoren te monteren wanneer het platform een hoogte van drie en een halve meter is. Hoewel de verplichting tot het monteren van stabilisatoren voor de rolsteiger geldt vanaf 3,5 meter platformhoogte, heb je natuurlijk altijd de vrijheid om ook op een lagere rolsteiger te zorgen voor extra stabilisatie. Staat de steiger zelf al op een verhoging ten opzichte van het pand, dan dient deze hoogte bij het totaal te worden opgeteld.

Hoe bevestig je een stabilisator? 

Het goed bevestigen van een stabilisator is van belang. Door de stabilisator aan de steiler te bevestigen krijgt de steiger meer stabiliteit. De stabilisatoren dienen geplaatst te worden op de hoek en in een 45 graden hoek. Daarna is een harde ondergrond verplicht. De draaikoppeling dien je te bevestigen aan het frame. De poten van de stabilisatoren moeten wel de grond raken. Draai als laatste alle moeren nog even goed vast. Controleer de moeren altijd. 

De levensduur van een rolsteiger?

De levensduur van een kamersteiger hangt direct af van de gebruikte materialen. Zo bepaald de wanddikte van het frame in grote mate hoe snel deze zal beschadigen. Met een wanddikte van 2.8 mm heb je een solide steiger die niet snel beschadigd. Ook de wielen worden vaak zwaar belast. Om te zorgen dat de kamersteiger lang meegaat moeten de wielen voldoende zwaar uitgerust worden. 400 kg belastbare wielen gaan een leven lang mee. De belastbaarheid van rolsteigers wordt uitgedrukt in de steigerklasse. Kies voor steigerklasse 3. Dit betekend een belasting van 200 kg per m2 of 270 kg per vloer. 

Wat schrijft de wet voor? 

De wet- en regelgeving voor arbeidsmiddelen eist ook dat de steigers waar je mee werkt tenminste eenmaal per jaar worden gekeurd. Deze verplichte inspectie moet worden uitgevoerd door een deskundig persoon.Een rolsteiger dient uiteraard altijd op een vlakke ondergrond opgebouwd te worden die hard genoeg is, dit vergroot de stabiliteit. Tevens wordt er vanuit de wetgever het volgende verlangd:

  • Vanaf een platformhoogte van twee en een halve meter zijn stabilisatoren verplicht;

  • Wanneer je tegen een geval aan werkt ( twee stabilisatoren)

  • Wanneer je vrijstaand gaat werk(totaal vier stabilisatoren);

De steiger moet in de juiste hoek staan en beschermd zijn tegen verschuiven