Heel Nederlands
Image default
Woning en Tuin

Klokthermostaten zijn een uitstekende aanvulling op het comfort van uw woning

Bij lage buitentemperaturen moet het verwarmingssysteem van de woning het binnen aangenaam houden. Bij een centrale verwarming (CV) met een kamerthermostaat regelt laatstgenoemde wanneer de ketel aan- en afsluit. Daarnaast heeft de ketel een thermostaat die ervoor zorgt dat het ketelwater niet te warm wordt, bijvoorbeeld schakelt die de brander uit bij 55 graden Celsius. De Cv-pomp laat het warme water door het geheel van pijpen en radiatoren circuleren. Het water in de CV warmt de woonkamer op door middel van radiatoren tot de ingestelde temperatuur is bereikt. Als de kamertemperatuur weer onder een ingestelde waarde zakt, doet de kamerthermostaat de ketel weer aanslaan.

Een standaard kamerthermostaat schakelt enkel op basis van een minimum- en maximumtemperatuur. U wilt niet dat de woonkamertemperatuur de hele nacht rond de 20 graden Celsius blijft. Daarom draait u de kamerthermostaat terug voor het slapengaan. Omdat het dan nog enige tijd warm blijft, doet u dat eerder. Als u ’s ochtends opstaat, zou het dan niet prettig zijn als de binnentemperatuur al even daarvoor is gaan stijgen? Er zijn Cv-systemen die (ook) thermostatische kranen gebruiken. Je kunt dan de temperatuur per ruimte regelen. De thermostatische kraan opent als de temperatuur in de ruimte beneden de ingestelde minimumwaarde komt en sluit bij de ingestelde maximumtemperatuur. Is het kamerthermostaat of thermostatische kranen? Zeker niet, u kunt ze op een slimme manier combineren. Wilt u dat ook de tijd van de dag een rol speelt bij de automatische temperatuurregeling, dan kunt u in plaats van een standaard- een klokthermostaat installeren.

 

Met een klokthermostaat kunt u instellen welke temperatuur er op elk gegeven moment in de woonkamer moet zijn, waar die thermostaat zich bevindt. Staat u op werkdagen om 7 uur op, dan kunt u de klokthermostaat instellen, opdat om 6:45 uur de temperatuur in huis begint te stijgen. Is er op dezelfde dagen niemand in huis tussen 9 uur en 17 uur, dan zou vanaf 8:45 uur de temperatuur langzaam kunnen zakken naar bijvoorbeeld 15 graden Celsius en dan om 16:45 uur weer stijgen naar 20 graden Celsius. Voor weekenden kan er een ander schema worden geprogrammeerd. Voor een vakantie weer anders, enzovoorts.

 

Voor meer info : https://www.installatievakwinkel.nl/verwarming/thermostaten/klokthermostaten