Heel Nederlands
Image default
Woning en Tuin

Alles over meerpuntsluitingen

Er zijn een aantal dingen heel belangrijk voor mensen. Dit noemen we ook wel basisbehoeften en die moet je op een rijtje hebben. Hierbij kun je denken aan eten, drinken, slaap, sociaal contact maar ook aan veiligheid! Die veiligheid, die kun je onder andere creëren met sloten op je deuren en ramen. We gaan het vandaag over een bepaald type sloten hebben en dan wel meerpuntsluitingen. Dit type sloten kan je enorm helpen met die veiligheid te realiseren en daarom is het belangrijk dat je er het een en ander over weet. 

Wat zijn meerpuntsluitingen ?

Meerpuntsluitingen zijn veelgebruikte sloten voor deuren en ramen. Ze worden ook wel multipoint lock systemen genoemd, maar in de volksmond zul je vrijwel altijd meerpuntssluiting horen. Dit type slot heeft een aantal zogeheten ‘vergrendelpunten’ in de deur en in het kozijn. Dit resulteert in een soort grijpen in het kozijn langs de lengte van de deur. Dit betekent dat er niet alleen aan de boven- en onderkant van de deur vergrendeld wordt, maar ook op meerdere plaatsen daartussen. Ze zijn daardoor een stuk steviger en ook veiliger, al helemaal als het om het forceren van deuren gaat. 

Hoe werkt het?

Het is ook wel belangrijk om te weten hoe deze dingen werken. Eigenlijk kun je een beetje denken aan een cilinderslot, maar dan met meerdere punten waar het slot ‘in het kozijn grijpt’. Dit betekent dat, als je de sleutel omdraait en de deur op slot doet, er een aantal punten zijn waarop het slot zich vastgrijpt en sluit. Je moet dus, wil je de deur open krijgen, het slot op meerdere punten ‘kraken’. 

De voordelen van meerpuntsluitingen

Er zijn veel voordelen die meekomen met het gebruik van meerpuntsluitingen. Er zijn er natuurlijk nog meer, maar dit zijn enkele van de belangrijkste. Het eerste voordeel bevindt zich vanzelfsprekend op het gebied van veiligheid. Dit type slot is extra stevig en beveiligd, waardoor het een extra bescherming biedt tegen inbraak. Doordat er meerdere vergrendelpunten zijn, is het voor inbrekers moeilijker om de deur open te krijgen. Ook biedt het bescherming in een andere zin. Zo bieden ze een betere bescherming tegen weersinvloeden en veroudering, omdat de deur aan meerdere plaatsen vergrendeld wordt. Hierdoor is de deur minder kwetsbaar voor vervorming en verzakking. Dit zal je dus ook schelen in het onderhoud van je deur! Ook vermindert de slijtage snel. Doordat de deur zich aan meerdere plaatsen in het kozijn vastgrijpt, wordt de slijtage van het slot verdeeld over meerdere vergrendelpunten. Hierdoor gaat het slot langer mee en is er minder kans op slijtage.

Conclusie over meerpuntsluitingen

Concluderend kan gezegd worden dat meerpuntsluitingen echte must haves zijn. Niet alleen voor in een woning, maar ook voor garages of bedrijfspanden. Ze zijn bovendien makkelijk te gebruiken. Wel raden we je aan om voor de installatie iemand in te schakelen die overweg kan met deze sloten. Doe je dit niet, dan zul je erachter komen dat het best een flink klusje is en dat het moeilijker is dan je dacht. Ook heb je vaak speciale stukken gereedschap nodig; schakel dus maar gewoon iemand in! 

 

Wil je meer weten? Ga dan naar de website van derooijslotenspecialist.nl