Heel Nederlands
Image default
Wijn

5 dingen die je nog niet wist over wijnglazen.

Natuurlijk hebben we allemaal wel een mening over wijn. Misschien heb je jezelf er weleens in verdiept en heb je in de loop der jaren aardig wat kennis opgedaan. Alleen wijnglazen is een heel ander verhaal. We kijken meestal meer naar het uiterlijk van de wijnglazen dan het nut ervan. Wij hebben daarom 5 dingen op een rijtje gezet die je nog niet wist over de glazen zelf. Dingen die je vanaf nu af aan altijd bij zullen blijven.

 

Kristallen wijnglazen dragen bij aan een betere smaakbeleving.

 

Doe je wijnglazen van de Action vandaag nog weg en kies voor een wijnglas gemaakt uit kristal. Kristal sluit de wijn namelijk af voor geurtjes uit de omgeving en je handen. De tempratuur van de omgeving wordt ook niet door het glas opgenomen. Hierdoor proef je exact wat de wijnmaker bedoelt heeft. Je merkt dus echt het verschil tussen wijnglazen van kristal en van gewoon goedkoop glas.

 

Wijnglazen voor rood of wit? Het maakt echt een verschil.

 

We denken vaak dat witte wijn gewoon in een rood wijnglas past en andersom. Helaas is de vorm van een rood wijnglas echt anders. De bolling van witte wijn is veel smaller dan van rood. Hierdoor komt er bij rode wijn veel meer zuurstof bij de wijn en dit is nodig voor de ontwikkeling van de smaak. Als je een witte wijn extra veel zuurstof geeft door de wijn in een rood wijnglas te schenken dan smaakt de wijn totaal niet. Koop dus altijd een paar wijnglazen per wijnsoort.

 

Zet een wijnglas altijd netjes op zijn voetje neer.

 

Onterecht worden wijnglazen helaas nog te vaak opgeborgen door het glas ondersteboven op een kelk neer te zetten. We zien dit fenomeen steeds vaker in de horeca want dan kan het water uit de vaatwasser ertussen uit druppelen. Alleen het glas krijgt hierdoor geen lucht meer, waardoor er een muffe lucht in ontstaat die je helaas proeft in de wijn.

 

Kristallen wijnglazen zijn streek gebonden.

 

Kristalglas uit Tsjechië, Duitsland en Zwitserland we weten allemaal dat het in deze landen gemaakt wordt. Maar wist je ook dat het kristalglas per streek verbonden is? Zo is de Tsjechische Bohemen een beschermd gebied en mag alleen kristalglas uit deze streek een officieel keurmerk dragen.

 

Kristalglas mag bij de kelk gepakt worden.

 

Volgens de etiquette mag je wijnglazen alleen bij de steel vastpakken. Je zou de wijn zelfs kunnen bederven door het glas bij de kelk te pakken. Toch vinden veel mensen het onhandig en hoe zit het dan met de wijnglazen zonder steel? Als je wijnglazen van echt kristalglas koopt dan mag je het glas gewoon bij de kelk pakken. Het is niet volgens de etiquette, maar het kristalglas zorgt ervoor dat nare geurtjes of de warmte van je handen niet wordt overgedragen aan het glas. Je kan dus gewoon lekker wijn drinken en genieten.

Voor meer info : http://rode-wijnglazenshop.nl/wijnglazen