Heel Nederlands
Image default
Verbouwen

De scharnierschroef : alles wat jij wil weten!

Ze zijn klein, vrijwel onopvallend maar eigenlijk onmisbaar in ons dagelijks leven:  schroeven. Misschien niet helemaal het antwoord wat je verwacht, maar het is waar! Ze worden gebruikt om voorwerpen met elkaar te verbinden. Op de markt bestaan verschillende soorten schroeven. Elke soort heeft zijn eigen fysieke eigenschappen met daarmee ook zijn eigen voor-en nadelen. Dit artikel gaat dieper in op één specifieke soort, namelijk de scharnierschroef (ook wel beslagschroeven genoemd). Wil jij hier meer over weten? Lees dan snel verder. 

De fysieke eigenschappen

Ze hebben een kleine kop en in tegenstelling tot de meeste andere soorten geen freesribben. Dit zijn de wigvormige uitsteeksels onder de kop. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat de schroef goed kan verzinken in de schroefgaten van scharnieren en/of beslag. Het is ook mogelijk om schroeven te vinden die passen bij de kleur van jouw scharnieren en/of beslag. Dit levert uiteindelijk een mooi en net resultaat op. Daarnaast worden ze van verschillende soorten materiaal gemaakt, namelijk van verzinkt staal of RVS.

Verzinkt staal of RVS

Bij verzinkt staal zit er een dun laagje zink over de metalen schroef ter bescherming van invloeden van buitenaf. Dit is sterker dan RVS. Maar ze kunnen gaan roesten dus daarom is verzinkt staal minder geschikt voor buiten. Daarom wordt dit type materiaal meestal gebruikt voor binnen en zachthout. RVS is dus zwakker materiaal maar roest wel minder snel. Het is dus uitermate geschikt voor buiten en hardhout. Je zou dus kunnen zeggen dat elk materiaal z’n voordeel en nadeel heeft.

Wanneer heb jij een scharnierschroef nodig?

Bij het bevestigen van beslag en/of scharnieren op deuren of ramen heb je de scharnierschroef nodig. Daarvoor is dit type namelijk speciaal ontwikkeld. Het is hierbij belangrijk dat ze worden gebruikt op houten oppervlakken. Dankzij de eerder beschreven eigenschappen wordt beschadiging op het scharnier en/of beslag geminimaliseerd. Ook verklein je hiermee het risico op beschadiging aan jouw houtmateriaal (bijvoorbeeld van jouw kozijn). Voor gebruik is het ook belangrijk om te weten dat het een zelfborende schroef punt heeft. Dit betekent dat voorboren vaak niet nodig is. Moet jij toch wel voorboren? Dan kan je het best tot maximaal tweederde van de schroef boren. Hierbij is het belangrijk dat je kiest voor een dunnere boor dan de breedte van de schroef. 

De voordelen van de scharnierschroef

We hebben het hierboven al benoemd maar het is altijd handig om de voordelen op een rijtje te hebben. De beschreven eigenschappen zorgen voor de volgende pluspunten:

  • Kleiner risico op het splijten van het hout (van bijvoorbeeld jouw kozijn) 

  • Voorboren is niet nodig

  • Mooi en afgewerkt resultaat

Nu ben je op de hoogte van de eigenschappen, het gebruik, en de voordelen. Maar waar kan jij ze kopen? Ze zijn verkrijgbaar bij verschillende online winkels en bouwmarkt ketens. Met deze informatie op een rij weet jij nu alles over de scharnierschroef en ben jij klaar voor jouw klus!