Heel Nederlands
Image default
Sport

Hoe vis je met een reel?

Steeds meer roofvissers stappen over van een traditionele vismolen naar een reel. Het vissen van een reel heeft enkele voordelen op een vismolen. Zo is het makkelijker om het kunstaas te controleren. Door de slinger van een reel kan je veel beter versnellen en vertragen wanneer je dat wilt. Door het directe contact met een reel kan je dit ook beter voelen dan met een grote slinger van een vismolen. Ook kan je met een reel nauwkeurige werpen. Dit komt doordat er meer spanning op de vislijn blijft staan tijdens het werpen.. Deze spanning is instelbaar door een knop op de reel. Hiermee kan gekozen worden om met weinig spanning te vissen voor verre worpen, of juist met wat meer spanning om heel gericht te werpen. Voor elke visser is dit anders, en kan ook per water verschillen. Viswater met veel obstakels vraagt meer nauwkeurig werpen om de roofvis bij deze obstakels te verleiden. Op groot (stromend) water is het vaak handiger om verder te kunnen werpen. Hierdoor heb je meer kans dat een roofvis het kunstaas opmerkt en zal aanvallen. Al met al kan je dit veel verstellen, maar hoe doe je dat? 

Op de reel zitten meestal drie verschillende knoppen om je reel af te stellen. Allereerst is er de grote slip. Deze slip gebruik je tijdens het drillen van een vis. Dit is het grote ‘tandwiel’ dat naast je slinger zit. Deze slip is makkelijk bij te stellen als je aan het drillen bent. Zorg in ieder geval dat deze grofweg goed staat voordat een aanbeet volgt. Anders kan het lastig zijn om de haak te zetten. 

Aan de andere kant van de reel zit ook een draaiknop. Deze zit ter hoogte van de as van de reel. Deze knop zorgt voor de grove afstelling van de weerstand van de as tijdens het werpen. Zoals eerder gezegd het afhankelijk van de visser en het viswater of deze juist strak of los gezet wordt. Het werpen met spanning op de spoel kan heel nauw luisteren. Hier is dan ook een kleine magnetische slip voor bedacht. Dit is de kleine uitstekende knop die aan de kant van de slinger aanwezig is. Voor beginnende vissers kan deze combinatie van knoppen lastig zijn.

Voor meer info : https://www.sportvisgigant.nl/