Heel Nederlands
Image default
Rechten

Wanneer heb je een advocaat nodig bij een juridisch meningsverschil

Iedereen heeft wel eens te maken met een juridisch probleem. In sommige gevallen kan je dat zelf intern oplossen of met de helpende hand van je kennissen- of familiekring. Maar als je echt te maken hebt met een vrij zwaar juridisch obstakel waar je het einde van de tunnel niet meer ziet, dan is een juridische deskundige raadgeving broodnodig. Er is een gamma aan mogelijkheden hoe je het juridisch spinnenweb kunt oplossen of dat iemand je met raad en daad bijstaat. Het inschakelen van Rechtnet advocaten Eindhoven is zo één van die opties. Maar wanneer komt een advocaat nu eigenlijk in beeld? Een kleine overzicht in een notendop.

Wanneer heb je nu in feite een advocaat nodig?

Dit hangt een beetje van een individuele situatie af. Nochtans is het in alle juridische meningsverschillen aan te raden de nodige wettelijke raadgevingen van een advocaat niet in de wind te slaan. Zeker als je niet thuis bent in het juridisch wereldje. Dan is het vrij moeilijk om de zaak voor een bevoegde rechter te gaan verdedigen. Een advocaat geldt als een expert en kan een onenigheid of tweespalt beter aan de rechter uitleggen.

Wanneer is een advocaat verplicht

Bij een gerechtelijke procedure verplicht de Nederlandse wetgeving je om een advocaat in de arm te nemen. Hiermee worden juridische zaken bedoeld zoals civiele procedures of onenigheden in familierecht die niet voor de kantonrechter komen. Ook het opstarten van een kort geding of een faillissement vallen onder deze verplichting.

Wanneer is een advocaat niet verplicht

Wanneer een rechtsgeschil via de kantonrechter loopt, dan is de advocaat hulp niet nodig. Denk maar aan een loonconflict of bij een huurkwestie. Een kantonrechter is bevoegd om een civiele procedure te behandelen tot 25.000 euro. Met geschillen die onder dit bedrag blijven hoef je dus geen beroep te doen op een advocaat. Het is echter wel aan te raden om met een advocaat voor de rechtszitting te verschijnen. Daarnaast is een advocaat ook altijd aanwezig tijdens de verhoren van een verdachte of van mogelijke getuigen.

Bij standaard documenten is hulp van een advocaat niet nodig

Wanneer het gaat om het opstellen van bepaalde documenten, heb je geen hulp van een advocaat nodig. Denk maar aan een ontslagbrief, een ouderschapsplan, een vaststellingsovereenkomst of soortgelijke documenten. De meeste gestandaardiseerde documenten zijn trouwens via betrouwbare juridische platforms aan te schaffen.