Heel Nederlands
Image default
Hobby en vrije tijd

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een alarmpistool?

Tegenwoordig is het steeds populairder om naar een schietbaan te gaan en te schieten. Schieten geeft een bepaalde kick en wordt nu ook gezien als een uitje. Ook kan je nu legaal een luchtbuks, een luchtpistool of een alarm pistool aanschaffen. Misschien vind jij het ook erg leuk om te doen, en sta je op het punt om een luchtpistool of een alarmpistool aan te schaffen. Dan is het wel even goed om op de punten, die verder in dit artikel worden beschreven, te letten

Wat is een alarm pistool?

Een alarmpistool lijkt op het eerste oog op een vuurwapen, maar het vuurt geen kogels af. Deze pistolen zorgen voor een luide knal en worden dus gezien als een waarschuwingspistool of een afschrikwapen. Deze wapens worden ook gebruikt bij de start van verschillende wedstrijden. Zo worden ze gebruikt bij hardloopwedstrijden en schaatswedstrijden.

Is een alarm pistool verboden?

Jongeren onder de 18 mogen, net als bij luchtbuksen, deze alarmpistolen niet in bezit hebben. Verder mogen volwassenen ook alleen een specifiek model hebben. Dit specifieke model heeft een bepaalde loop die dicht is, en daarbij vierkant en verkort. Alarmpistolen die afwijken van dit model zijn verboden in Nederland. Dit komt omdat andere modellen kunnen worden omgebouwd naar wapens waar wel kogels worden afgevuurd. In het nieuws komt steeds meer voor dat er alarmpistolen zijn omgebouwd. Deze vuren kogels af en zijn dus zeer gevaarlijk. Helaas zijn deze bij jongeren populair, omdat deze goedkoop zijn. De politie probeert dit tegen te gaan door de illegale verkopen aan te pakken. Dit betekent dus ook dat als jij een alarm pistool wilt aanschaffen, je dit het best kan doen bij een erkende wapenhandelaar.  

Aanbod

Er zijn veel verschillende merken, soorten en kleuren alarmpistolen te krijgen. Daarbij zit er ook veel verschil in prijzen. Zo kunnen de prijzen verschillen tussen de €75,- en €900,-. Ook zijn er veel partijen die alarmpistolen aanbieden. Kijk goed welke partij betrouwbaar is en of die partij erkend is als wapenhandelaar.

Kopen

Een alarmpistool aanschaffen klinkt misschien leuk, maar kijk goed of je het echt nodig hebt. Misschien is een luchtbuks nog leuker, omdat je dan echt op doelen kan schieten. Als je het nog niet goed weet, dan kan je het beste een goedkope versie halen. Dan kan je eerst even proberen en kijken of je het leuk en bruikbaar vindt. Verder is het dus ook belangrijk dat je goed de regels naleeft en dat het wapen niet te veel lijkt op een echt vuurwapen. Als dit wel het geval is kan je in de problemen komen, terwijl je helemaal niks van plan bent. Ook is het handig om naast het alarmpistool een koffer of een tas aan te schaffen waar je dit pistool kan opbergen. Deze tas of koffer moet je dan ook op een plek zetten waar je kinderen of andere mensen niet bij kunnen komen.