Heel Nederlands
Image default
Gezondheid

Lactose Intolerantie

Lactose Intolerantie

Lactose Intolerantie is het gebrek aan de stof Lactase in het lichaam waardoor er een intolerantie optreed voor de stof lactose, een suiker dat in zuivelproducten zoals melk, vla en veel andere producten voorkomt.

Er zijn drie manieren hoe u aan Lactose Intolerantie kan komen. De eerste manier is de meest voorkomende, dat is Primaire lactose-intolerantie. Het enzym lactase wordt in dit geval niet of onvoldoende aangemaakt in de dunne darmwand. Het lichaam kan dan de opgenomen lactose niet verwerken, dit komt dan onverteerd in de dikke darm terecht waar bacteriën er dan voor zorgen dat het gaat gisten. Op dat moment kunnen er klachten voorkomen.

De tweede manier wordt ook wel Secundaire lactose-intolerantie genoemd. In dit geval ontstaat de intolerantie voor lactose door beschadiging van de darmwand van de dunne darm. Dit kan veroorzaakt worden door (chronische) darmontsteking, bestraling van de darm, een darminfectie of door een operatie aan de darm. Deze beschadiging kan tijdelijk zijn en zodra de darmwand weer hersteld is maakt het lichaam weer voldoende van het enzym lactose aan.

De derde manier is direct ook de meest zeldzame vorm van lactose intolerantie. Deze derde manier is erfelijk en zorgt ervoor dat er vanaf de geboorte al minder of geen lactase aangemaakt wordt door het lichaam. Dit is al vrij snel te bepalen omdat bij deze vorm ook moedermelk niet verdragen wordt. Deze vorm van lactose intolerantie draagt iemand zijn hele leven bij zich.

Er zijn verschillende manieren waarop lactose intolerantie vastgesteld kan worden. Zo zijn er bepaalde tests die dit doen: de waterstof-ademtest, de Eliminatie-provocatie test en de Lactose Tolerantie Test.

Niet iedereen ervaart altijd klachten als het gaat om lactose intolerantie. Dit is sterk afhankelijk van de vorm van lactose intolerantie en van de werking van de darmflora. Ook mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) zijn gevoeliger voor klachten dan anderen.

Bepaalde klachten die voor kunnen komen zijn onder andere: diarree, een opgeblazen gevoel, buikpijn, buikkrampen en winderigheid. Deze klachten zullen zich vooral kenbaar maken na het eten van lactose houdende middelen. Er bestaan verschillende manieren om lactose intolerantie te behandelen, dit wordt gedaan door lactose houdende middelen uit uw voedingspatroon te houden.  

Voor meer info : http://www.disolut.com