Heel Nederlands
Image default
Gezondheid

Een slechte zithouding kan voor gezondheidsproblemen zorgen

Tegenwoordig werken steeds meer mensen vanuit huis. Door de coronacrisis moesten steeds meer mensen vanuit huis werken vanwege de regels. Voor veel bedrijven is dit als aangenaam ervaren, mensen zijn productiever en hebben geen reistijd meer. Het zal dan ook niet verbazen dat veel mensen niet meer vijf dagen in de week naar kantoor gaan. Een negatief punt van thuiswerken is dat veel mensen gezondheidsproblemen ervaren door een niet goed ingerichte thuiswerkplek. In deze blog wordt besproken welke problemen zich voordoen, en wat jij als persoon hier tegen kan doen.

Oorzaak gezondheidsproblemen

Een groot probleem voor ouders van kinderen is het managen van de privé zaken en werk gerelateerde zaken. Mensen ervaren geen verschil meer tussen privé en werk, aangezien ze dagen lang thuiswerken waar hun partner of kinderen ook zijn. Naast het werk moet een ouder ook boodschappen doen, kinderen wegbrengen en andere huishoudelijke taken doen. Dit allemaal zorgt er bij veel mensen voor dat er minder beweegt en gesport wordt. Daarbij komt ook kijken dat het thuiswerken door sommige mensen als stressvol wordt ervaren, en veel mensen gaan stresseten. Een combinatie van weinig bewegen en stresseten kan zorgen voor gezondheidsproblemen. Verder is ook de zithouding thuis van mensen verkeerd. Niet iedereen heeft een eigen kantoortje of een thuiswerkplek waar je kan zitten. Veel mensen zitten aan de keukentafel met een laptop en op een gewone eetkamerstoel. Voor een korte periode is dat geen probleem, maar langere periodes verkeerd zitten kan voor verschillende gezondheidsproblemen zorgen.

Welke gezondheidsproblemen

Net is al besproken wat de oorzaken kunnen zijn van de gezondheidsproblemen, maar wat zijn die gezondheidsproblemen nu echt. Na de coronaperiode kwamen veel mensen terug met overgewicht of waren ze een paar kilo aangekomen. Dit komt door het weinig sporten en veel eten. Ook hebben fysiotherapeuten het druk gehad de afgelopen periode. Zo komen mensen langs met rugproblemen, last van de nek en een muisarm. Dit komt allemaal door de verkeerde houding die wordt aangenomen. Ook heeft thuiswerken gevolgen voor de mentale gezondheid van mensen. Het is voor mensen moeilijk om privé en werk gescheiden te houden, en het weinige contact met collega’s valt ook zwaar bij mensen. Door online vergaderingen wordt dit deels opgelost, maar dit is volgens veel mensen niet hetzelfde.

Oplossingen

Nu de oorzaken en gezondheidsproblemen in kaart zijn gebracht, is het tijd om te kijken naar oplossingen voor deze problemen. Als je thuis moet werken is het ten eerste belangrijk om een aparte ruimte in te richten om te werken. Dit is voor de mentale gezondheid handig, privé en werk gescheiden houden, maar ook voor de gezondheid beter. Zo kan je beter concentreren in een eigen ruimte, en door een goed bureau en bureaustoel aan te schaffen voorkom je al veel gezondheidsproblemen. De tip is een ergonomische bureaustoel kopen. Deze stoelen zijn speciaal gemaakt om voor ieder lichaamstype aan te sluiten op het lichaam, en de beste ondersteuning te geven aan de rug. Verder is het ook belangrijk om gezonde snacks in huis te nemen. Mensen willen als ze thuis zitten meer snoepen, en een gezonde vervanging voor snoep kan in de toekomst overgewicht voorkomen.