Heel Nederlands
Image default
Financieel

Hoe duur is videoproductie?

De kosten voor videoproductie? Die kunnen sterk uiteenlopen. Het is maar net afhankelijk van het type video dat je wil laten maken, de mensen en het materiaal dat je hiervoor inschakelt en de lengte van het eindproduct. Een indicatieve tabel met videoproductie tarieven geeft je een snel overzicht. Deze kosten zijn echt een eerste indicatie, dus je kunt er geen rechten aan ontlenen. Het feit dat de kosten zo sterk uiteenlopen, hangt samen met het aangename feit dat de filmmogelijkheden bijna onbeperkt zijn. Eén ding is zeker: wat een cameraman inhuren kost, is veel eenvoudiger te berekenen.

Wat kost een video nu gemiddeld?

Zoals gezegd, dat is van heel wat variabelen afhankelijk. In het bovengenoemde overzicht hanteert men een minimaal tarief van 1.295 euro op basis van een dagdeel filmopnames, produceren en de bijbehorende nabewerking. Voor de meeste high-end video’s zul je van talloze extra’s gebruik maken. Het drukken van de kosten doe je door de voorbereidingen deels voor eigen rekening te nemen, door het videoformat simpel te houden en door meerdere video’s op één dag op te nemen. De gemiddelde kosten vallen lager uit door besparing op reiskosten en voorbereidingen.

Bedrijfsfilm of promotiefilm: gemiddelde kosten

De gemiddelde bedrijfsfilm zal je ongeveer net zoveel kosten als een promotiefilm. Voor een high-end videoproductie moet je gemiddeld rond de 2.500 euro rekenen. Voor dit bedrag krijg je een echt kwaliteitsproduct waar je langere tijd van kunt genieten en dat je overal kunt inzetten. Het is natuurlijk ook mogelijk voor 1.500 euro te laten filmen. Kies je voor super deluxe, dan kun je zomaar 10.000 euro kwijt zijn. The sky is the limit. Met een groot budget is alles mogelijk. De meeste kleinere ondernemers zullen het wat bescheidener aan willen pakken.

Variabele kosten in een videoproductie

Er zijn tal van variabelen die hun invloed uitoefenen op de eindprijs van het product. Je moet rekening houden met de kosten voor professionals die je inschakelt, het materiaal dat zij eventueel moeten inhuren, maar ook met de hoeveelheid dagdelen die het filmen in beslag neemt. Huur je één professioneel in of zijn het er meerderen? Hoe zit het met de montage? Hoe complex zijn de werkzaamheden in de nabewerking? Laat je dialoog of ondertiteling toevoegen? Ook daar gaat extra werk inzetten. Film je in eigen ruimte of moet je een locatie afhuren?

Videoproductie: zelf doen?

Je kunt ook zelf aan de slag met het produceren van video’s. We juichen je creativiteit toe. Maar onthoud wel dat er veel op je afkomt. Begin je met je eigen video’s, wil dan niet gelijk het mooiste van het mooiste, maar hou het simpel. Begin eens met een simpele vlog van een minuut.