Heel Nederlands
Image default
Entertainment

Nederlandse tradities die je kunnen verrassen

Wat zijn tradities?

Bijna iedereen heeft tradities die hem dierbaar zijn. Of het nu gaat om een speciale maaltijd op kerstavond of een jaarlijkse reis naar het strand, tradities helpen om structuur en betekenis te geven aan ons leven. Maar wat zijn tradities eigenlijk? Eenvoudig gezegd zijn tradities herhaalde gedragingen die van generatie op generatie worden doorgegeven. Ze kunnen groot of klein zijn, serieus of luchtig, maar ze dienen allemaal hetzelfde doel: ons verbinden met ons verleden en met degenen die ons zijn voorgegaan. Tradities helpen ons leven een gevoel van continuïteit en doel te geven en herinneren ons aan wat echt belangrijk is. Tradities maken ons tenslotte tot wie we zijn.

Alledaagse Nederlandse tradities

Mensen hebben veel tradities in hun dagelijks leven. Mensen in Nederland leren hoe ze Nederlands moeten koken en geven die vaardigheden door aan anderen. Maar mensen hebben ook tradities voor opstaan, aankleden en wassen – om er maar een paar te noemen. Maar niet iedereen volgt dezelfde tradities. In feite zijn er veel verschillende tradities die mensen tegelijkertijd volgen.

Het vieren van bepaalde feesten

Sinterklaas

Elk jaar in de nacht van 5 december zetten kinderen in Nederland hun schoen in de hoop dat Sinterklaas hem zal vullen met snoep en klein speelgoed. Al generaties lang is deze feesttraditie een bron van spanning en verwachting voor kinderen van alle leeftijden. Ook nu nog wordt Sinterklaas nog steeds gevierd en zijn beeld heeft de moderne Kerstman geïnspireerd.

Koningsdag

In april is het de tijd van het jaar dat Nederland Koningsdag viert! Deze nationale feestdag valt altijd op 27 april, de verjaardag van koning Willem-Alexander. Op deze dag komt het Nederlandse volk samen voor een landelijk feest. De straten zijn gevuld met oranje geklede feestvierders en er hangt een carnavalssfeer in de lucht. Op de website hobbyworld.nl vind je bijvoorbeeld veel ideeën om dit feest op te vrolijken. Veel mensen doen mee aan traditionele spelletjes zoals klompenpoten en sjoelen. Er zijn ook veel eetkraampjes met Nederlandse lekkernijen zoals pannenkoeken en stroopwafels. Natuurlijk is Koningsdag niet compleet zonder een bezoek van de koning zelf. Elk jaar toeren koning Willem-Alexander en zijn gezin naar een stad in het land, ze zwaaien naar de menigte en wonen speciale evenementen bij.

Gebruik van rituelen zoals bij geboorte, verjaardagen en doodgaan

Nederland is een land in West-Europa. Een van de eerste dingen die mensen opvallen aan Nederlanders is hun liefde voor rituelen. Deze speciale gelegenheden worden vaak herdacht met emotioneel geladen bijeenkomsten met familie en vrienden. Geboortes, verjaardagen en sterfgevallen zijn allemaal belangrijke gebeurtenissen in de Nederlandse cultuur, en voor elke gebeurtenis gelden eigen tradities. Wanneer bijvoorbeeld een baby wordt geboren, is het gebruikelijk dat de vader het kind een zilveren lepel geeft. Dit symboliseert de wens van de vader dat zijn kind een voorspoedige toekomst tegemoet gaat. Evenzo is het gebruikelijk dat rouwenden zwarte kleding dragen wanneer iemand overlijdt. Bij de begrafenis wordt een bel geluid om het einde van het leven van de persoon aan te geven. Deze rituelen helpen Nederlanders het verlies te verwerken en het leven te vieren.

Gebruik van goede omgangsvormen

Manieren zijn belangrijk voor de Nederlanders. Ze gebruiken veel rituelen in hun omgangsvormen, meer dan enig ander land ter wereld. Als zij bijvoorbeeld iemand voor het eerst ontmoeten, geven zij altijd een hand. Als ze gaan zitten om te eten, leggen ze altijd hun servet op hun schoot. En als ze de tafel verlaten, leggen ze hun servet altijd op de stoel. Dit zijn slechts enkele van de vele rituelen die Nederlanders gebruiken in hun omgangsvormen. Maar waarom gebruiken ze zoveel rituelen? Het antwoord is eenvoudig: omdat zij omgangsvormen erg belangrijk vinden. Door het gebruik van deze rituelen tonen zij respect voor elkaar en voor zichzelf. En dat is iets wat voor Nederlanders heel belangrijk is.

 

Dus, de volgende keer dat je in Nederland bent, let dan zeker op een aantal van deze unieke tradities – misschien doe je er zelf wel aan mee voordat je het weet! En als je meer wilt weten over de Nederlandse cultuur en gewoonten, raden we je aan een paar van deze geweldige blogs te lezen op de website het-feestbeest.nl. Veel plezier ermee!