Heel Nederlands
Image default
Dienstverlening

Groen dak: uw groene bijdrage!

Anno 2022 is vergroening of verduurzaming van de maatschappij niks nieuws. Er zijn dus ook verschillende manieren om hier een bijdrage aan te leveren. Zo zijn er bijvoorbeeld op grote schaal zonnestroomprojecten of windmolenparken te vinden. Maar ook op individueel niveau kun jij meehelpen! Dit kan door middel van het aanleggen van een groen dak. Wil jij hier meer over weten? Lees dan maar gauw verder. 

Wat is een groen dak?

Het is een verzameling van planten op het dak van jouw woning. Klinkt goed. Maar waarom zou je dit doen? Er zijn verschillende redenen! Zo helpen de planten bijvoorbeeld met het opvangen van het hemelwater. Ze absorberen dit en geven het langzaam weer af. Dit voorkomt wateroverlast tijdens heftige regenbuien. Ook bevordert het de leefomgeving van vogels en insecten. Dit is goed voor de biodiversiteit in jouw buurt. Daarnaast hebben de planten ook een verkoelend effect tijdens de zomer. Hierdoor heb jij je eigen natuurlijke airconditioning thuis. Om maar een paar voorbeelden te noemen dus!

Soorten groen dak

Grofweg wordt er een verdeling gemaakt tussen twee soorten groen dak, namelijk een intensief en een extensief dak. 

Intensief 

Dit type ziet er eigenlijk uit als een normale tuin. Het wordt daarom ook wel een daktuin genoemd. Er kunnen hier verschillende kruiden, grassen, planten of struiken groeien. In sommige gevallen staan er zelfs bomen! Deze grotere planten en bomen hebben een vrij diepe worteling. Hierdoor moet de voedingsbodem ook dik zijn en wordt het gewicht daarmee zwaarder. Het is dus van belang dat de constructie van jouw dak geschikt is voor een zwaarder groen dak gewicht. Net zoals een normale tuin, heeft ook dit type onderhoud nodig. Denk hierbij maar aan onkruid snoeien of het bewateren van de planten. Hierdoor zijn de kosten ook hoger. 

Extensief

Op dit type groeien er voornamelijk mossen, kruiden of vetplanten. Vaak zijn deze planten kleiner en wortelen ze zich minder diep. Hierdoor is de benodigde bodemlaag ook dunner en lichter in vergelijking met het andere type. Daarnaast hebben ze weinig onderhoud nodig, wat weer resulteert in lagere kosten. Kenmerkend is ook dat ze nauwelijks of niet beloopbaar zijn. Over het algemeen kan je dus zeggen dat dit type makkelijker, lichter en goedkoper is dan een intensief dak. 

Voorbeeld: Sedum dak 

Het behoort tot de extensieve daken en er groeien vooral vetplanten. Het heeft de lichtste en dunste bodemlaag, aangezien vetplanten geen dikke bodem nodig hebben. De plantjes worden geplaatst in de vorm van sedumcassettes of matten. Het is zowel geschikt voor platte als schuine daken. Het grote voordeel is dat het erg onderhoudsvriendelijk is. En het oog wil ook wat: doordat er meer dan 250 soorten vetplanten zijn, kun jij jouw groen dak precies naar jouw smaak inrichten. Voor ieder wat wils dus!