Heel Nederlands
Image default
Dienstverlening

Banen in de techniek: het werk van de elektricien

Wat doet een Elektricien precies? Grote kans dat je dit jezelf wel eens hebt afgevraagd. Elektricien is een technisch beroep. De voornaamste taken van de elektricien zijn het aanleggen en onderhouden van de infrastructuur. Elektriciens leggen  bijvoorbeeld de draden onder de straat aan zodat gebouwen en lantaarnpalen stroom hebben. Toch kan een elektricien nog veel meer dan alleen elektra aanleggen. Zo kan een elektricien langskomen om een stroomstoring op te lossen. Daarnaast kan de elektricien een nieuwe groepenkast aanleggen of onderhoud verrichten aan elekrische installaties 

Hoe word je een goede elektricien? 

Elektricien is een interessant beroep. Om een elektricien te worden, moet je technisch geschoold worden. Dit kan natuurlijk op verschillende niveaus. Kijk maar eens naar het rijke aanbod op de vakscholen, hogescholen en de universiteiten. Je zult dan al gauw merken dat er vele specialisaties zijn in het vakgebied. Het leuke aan een opleiding tot elektricien is dat de praktijk veel aan bod komt. 

Als elekricien kan je verschillende kanten op gaan. Het is vaak mogelijk om al flink wat werkervaring op te doen tijdens je opleiding. Probeer zoveel mogelijk uit je opleiding te halen zodat je goed weet waarin je jezelf wilt specialiseren. 

Wat zijn de kansen op de arbeidsmarkt? 

Als gekwalificeerde elektricien kan je een goede boterham verdienen. Door de schaarste aan goede vakmensen is het extra aantrekkelijk om voor een opleiding tot elektricien te kiezen. Wanneer je in loondienst gaat werken, zal je al gauw merken dat de recruiters je proberen te lokken met aantrekkelijke salarissen en bonussen. Veel elektriciens kiezen ervoor om een eigen bedrijf te beginnen of om te werken als zzp’er. Waar je ook voor gaat kiezen, de kansen op veel en goed betaald werk zijn groot wanneer je een gekwalificeerde elektricien bent. Zou jij kiezen voor een opleiding tot elektricien?