Heel Nederlands
Image default
Bedrijven

Vetbollen voor vogels in de zomer, kan dit?

In de winter kunnen vogels moeilijker voedsel vinden in de natuur. Ze overleven dan vaak dankzij de wintervoeding die mensen neerleggen of ophangen voor de vogels, zoals vetbollen. Het vet van deze vetbollen vult de natuurlijke vetreserves van de vogels aan. Vetbollen hebben in de winter voorrang op bijvoorbeeld strooivoer, omdat dit een goede aanvulling is op de natuurlijke vetreserves van de vogels. Maar is het dan ook een goed idee om vetbollen in de zomermaanden aan de vogels te voeren?

Eiwitrijke vetbollen

Tijdens de zomer hebben wilde vogels gewoon eiwitrijk voedsel nodig. In vetbollen zitten veel eiwitten en dus kun je vetbollen gewoon voeren aan vogels in de zomermaanden. Zorg er wel voor dat de vetbollen in de schaduw hangen, zodat ze niet gaan smelten en zacht en ranzig worden.

Kies voor hoge kwaliteit vetbollen in de zomer

Mensen letten niet vaak op hoe ze vetbollen aan vogels moeten voeren, maar hangen vetbollen gewoon op waar een geschikte plek is. In sommige gevallen is dit prima, in andere gevallen is het niet omdat de vetbollen rotten met bacteriën die aan de buitenkant ontkiemen, waardoor de vogels ziek worden. Dat zijn vaak ook de goedkopere vetbollen. Koop vetbollen van hogere kwaliteit die geschikt zijn voor zonlicht en tegen regen en koud kunnen. 

Waar kan ik de vetbollen het beste hangen?

Win advies is bij een deskundige over waar je een nestkast moet plaatsen. Zorg in ieder geval voor een schaduwrijk gebied. Bomen in de tuin kunnen voor schaduw zorgen maar vetbollen kun je ook goed in heggen steken. Je schuur of tuinhuisje heeft in het slechtste geval minstens  2 kanten beschikbaar om vetbollen in vogelvoeders te hangen. Ook dat is een optie. 

Vetbollen los of in een netjes?

Vetbollen in netjes wordt afgeraden. Vogels kunnen daarin blijven hangen en kunnen doodgaan. Je begrijpt dat deze plastic netjes daarnaast niet ecologisch verantwoord zijn. Vogels kunnen met het netje gaan lopen en het plastic komt ergens in de natuur terecht. Haal de bolletjes uit het netje en leg het vetbolletje of de vetbollen los in het vogelhuisje of op een handig voederplateau. Een andere optie is om de vetbollen in een duurzame houder te steken!