Heel Nederlands
Image default
Bedrijven

De klimaatwet bevordert de energietransitie

Duurzaamheid is hot. Het lijkt wel alsof iedereen er opeens mee bezig is en je hoort steeds vaker het woord energietransitie vallen. Maar wat is dit eigenlijk en hoe heeft het invloed op jouw organsatie?

Bevordering van de energietransitie door klimaatwet

In mei 2019 de klimaatwet ingevoerd. Hierin staat onder andere dat Nederland in 2050 volledig klimaatneutraal moet zijn. Hier moet je natuurlijk op inspelen. Onder andere op het gebied van werkgelegenheid en gebiedsontwikkeling gaat er een hoop veranderen.
De klimaatwet zelf bevat geen echte concrete maatregelen, maar om de doelstellingen in deze wet te halen is de verwachting dat er op termijn maatregelen volgen. Bijvoorbeeld door aanpassing van de omgevingswet.

Als je een nieuw gebouw gaat ontwikkelen is het van belang hier alvast op in te spelen. Bijvoorbeeld door te zorgen dat je al minimaal energielabel A of A+ hebt. Hierdoor bespaar je later een hoop kosten.
 

Werkgelegenheid en de energietransitie

Met de energietransitie is het niet de verwachting dat de werkgelegenheid zelf verandert. Wel zal het soort banen veranderen. Onderzoek naar klimaat en oplossingen hiervoor zal, ook om de doelen uit de klimaatwet te halen, belangrijk worden. De vraag naar academisch geschoolden met een specialisatie in klimaat en omgeving zal toenemen. Hierdoor zal het aantal mensen dat voor zo een soort studie kiest toenemen. Als organisatie kan je hier zelf ook op inspelen, bijvoorbeeld door iemand aan te nemen die gespecialiseerd is in klimaat en omgeving. Deze kan je oganisatie ook helpen om te voldoen aan nieuwe wet- en regelgeving van bijvoorbeeld de omgevingswet.
 

Thuiswerken

Corona heeft het thuiswerken natuurlijk flink bevorderd, maar ook in de energietransitie zal het belangrijk worden. Grote vervuilende kantoren zullen verdwijnen en worden vervangen voor veel milieuvriendelijkere kleinere flexruimtes. Plekken waar werknemers maar een beperkt aantal uren per week werken. Bijvoorbeeld 25% op kantoor en 75% thuis.
 

Conclusie

Concluderend kunnen we stellen dat de energietransitie grote invloed op bedrijven en organisatie zal hebben. Bij nieuwbouw van bijvoorbeeld kantoren kan je hierop inspelen. Om te voldoen aan nieuwe wet- en regelgeving kan je iemand aannemen die is gespecialiseerd in klimaat en omgeving. Werknemers gaan gedeeltelijk thuiswerken en grote vervuilende kantoren zijn verleden tijd.

 

Wil je op de hoogte blijven over klimaatdoelen? Bekijk dan de energietransitie artikelen op stadszaken.