Heel Nederlands
Image default
Bedrijven

De geschiedenis van TV in een notendop

Zo’n honderd jaar geleden bestond de tv net, terwijl nu de tv al bijna vervangen wordt door het kijken van programma’s op een TV op laptop. Tocht staat hij nog bij iedereen in huis, maar heeft de TV wel al veel ontwikkelingen mee gemaakt, zowel qua uiterlijk als programma’s die te zien zijn

De eerste tv

John Logie Baird vond aan het begin van de vorige eeuw de tv uit, samen met andere ingenieurs. In 1926 werd de televisie gedemonstreerd aan publiek. Drie jaar later bereikte deze uitvinding ook Nederland. In het Kurhaus in Scheveningen werden beelden vertoond met deze zogenoemde beeldbuis. Het schermpje was klein, 30 cm bij 30 cm, maar was net als IPTV boxes nu, revolutionair voor deze tijd.

De eerste kleuren tv

Ook kleurentelvisie was niet altijd van deze tijd. De eerste televisie-uitzending in kleur Nederland werd gedaan door Philips in 1956. Jaren later ging Philips met een aantal werknemers deze kleurentelevisies uitproberen. Zij kregen allemaal zo’n beeldbuis mee naar huis. In 1967 begon de publieke omroep met het maken van uitzendingen in kleur.

Digitale televisie en IPTV boxes

Tegenwoordig weten we niet beter dan dat we door IPTV  tientallen, zo niet honderden zenders beschikbaar hadden. Dit komt door de ontwikkeling van de digitale televisie. Voorheen, ten tijde van analoge televisie, kon je maximaal zo’n 30 zenders ontvangen. Tevens is de kwaliteit van de televisie erop vooruit gegaan door de komst van digitale televisie. Er is een Europese standaard waardoor de kwaliteit van beeld en geluid wordt verbeterd en compressie van het signaal mogelijk is.

Ontwikkeling van tv-programma’s

In de periode dat nog niet iedereen een televisie thuis had, was er dus een beperkt aanbod. Het kwam zelfs voor dat er enkele uren helemaal geen televisieprogramma werd uitgezonden. Halverwege de vorige eeuw had je ook nog te maken met een verzuilde samenleving, wat resulteerde in de oprichting van meerdere omroepen. Zo werd de zendtijd verdeeld tussen AVRO, VARA, NCRV en KRO. Ook werd besloten dat tv-kijkers kijkgeld moesten betalen. Dit werd de omroepbijdrage genoemd en hiermee werden de programma’s van de publieke omroepen gefinancierd. Bij de commerciële omroepen en IPTV, die inmiddels net zo populair zijn, is er geen financiering door de overheid en worden inkomsten gegenereerd met reclames.

https://iptv-kopen.com/iptv-box/