Heel Nederlands
Image default
Bedrijven

Brainstorm spelregels en technieken voor beginnende brainstormers

Sinds Alex Osborn het rond 1940 heeft uitgevonden, is brainstormen een belangrijke tool geworden voor het bedenken van nieuwe ideeën met groepen mensen. Brainstormen is immens populair geworden en alle grotere en kleinere bedrijven en organisaties maken er gebruik van. Hoewel het heel eenvoudig lijkt, kan er toch van alles misgaan. Vandaar deze praktische tips en trucs speciaal voor beginnende brainstormers!

  1. Zorg voor een onafhankelijke en energieke begeleider.

Het is niet mogelijk om een creatief proces op een onbevooroordeelde manier te begeleiden, als je zelf afhankelijk bent van of te nauw betrokken bent bij het probleem. Een goede brainstorm begeleider dient dan ook onafhankelijk te zijn, liefst iemand van buiten de organisatie. Daarnaast moet de begeleider van een brainstorm in staat zijn om de groep op de moeilijke momenten weer vlot te trekken met zijn eigen energie en enthousiasme. Hou hier dus rekening mee als je een begeleider uitkiest.

  1. Gebruik een prikkelende vraagstelling om de brainstorm mee op te starten

De vraag die je stelt bepaalt welk soort ideeën er uit je sessie komt. Als je vraagt ‘hoe komt het dat …’ dan levert dat geen ideeën op, maar probleemoorzaken. Tip: begin een vraag met ‘hoe kunnen we ervoor zorgen dat …’, dat is een vraag die uitnodigt om met ideeën te komen. Bovendien is het goed om enige overdrijving te gebruiken in je brainstorm vraag. Vraag niet om 3% meer klanten over 5 jaar, maar om 300% meer klanten binnen 5 maanden. Je brein wordt dan pas echt uitgedaagd om met doorbraak ideeën te komen.

  1. Begin altijd met een stille ronde

Iedereen komt naar een brainstormsessie met een aantal ideeën in zijn hoofd. Deze ideeën moeten er eerst uit, anders is iemand niet vrij om zijn brein de vrije ruimte te geven. Geef aan het begin van een brainstorm de opdracht om in 5 minuten alle ideeën die de deelnemers al in hun hoofd hebben, of die ze nú al, nog zonder creatieve ideetechnieken kunnen bedenken, voor zichzelf in stilte op te schrijven. Deel daarna de ideeën met elkaar door ze kort te laten benoemen. Je zult zien dat je in 5 minuten al tientallen ideeën met elkaar op papier hebt staan.

  1. Stel je oordeel over ideeën uit tot na de brainstormfase.

De belangrijkste spelregel bij een online brainstorm is ‘stel je oordeen uit tijdens het bedenken van ideeën!’  Als je toestaat dat deelnemers al tijdens de fase waarin ideeën worden bedacht en verzameld ideeën gaan beoordelen (of veroordelen!) dan zet dat een rem op het creatieve proces.  Zodra je gaat oordelen stop je brein namelijk met zoeken naar nieuwe ideeën. Hou deze spelregel dan ook in ere bij elke brainstorm die je organiseert!

  1. Moedig mensen aan om met wilde of absurde ideeën te komen

Door deelnemers tijdens een brainstorm aan te moedigen het oordeel over ideeën op te schorten, zullen ze  zich vrij voelen om ongebruikelijke ideeën, gewaagde ideeën, humoristische ideeën en zelfs absurde ideeën te genereren. Probeer de geest niet weer in de fles te krijgen, maar spoor de deelnemers aan om deze rare ingevingen als inspiratie te gebruiken voor weer nieuwe, echte ideeën. Zo worden alle ideeën als het ware een springplank naar nóg meer ideeën.

  1. Ga in een brainstorm niet voor kwaliteit, maar voor kwantiteit.

Het blijkt niet echt te werken in een brainstorm als je jezelf de opdracht geeft om een zo mogelijk idee te bedenken. Je bent dan al aan het oordelen, nog voordat je zelfs maar aan het ideeën genereren bent begonnen. Richt je er met je groep tijdens een brainstorm op, om zoveel mogelijk verschillende ideeën te bedenken. Hoe meer ideeën je bedenkt, hoe groter de kans dat er een gouden idee tussen zit. “to get a good idea, get a lot of them”.

  1. Een idee is in een brainstorm pas een idee als het is opgeschreven.

Ideeën zijn vluchtig. Zó zijn genoemd en zó zijn ze weer vergeten. Helaas komt het regelmatig voor tijdens een brainstorm dat deelnemers een half uur lang met elkaar de meest briljante  ideeën naar boven brengen, om na afloop te moeten constateren dat ze de helft weer zijn vergeten omdat ze niet zijn opgeschreven. Vandaag de regel: schrijf alle ideeën direct op. Zodra een idee is opgeschreven, ben je klaar om weer door te gaan naar het volgende idee.

 

Voor meer info : https://kreanova.nl/wat-we-doen/brainstorm-begeleiding/