Heel Nederlands
Image default
Beauty en verzorging

Dit zijn de verschillen tussen natuurlijke shampoo en vegan shampoo

Natuurlijke shampoo en vegan shampoo

Iedereen wil graag de beste shampoo die ervoor zorgt dat ze een mooie, volle bos haar hebben. Daarvoor is het belangrijk welke ingrediënten er wel en niet in zitten. Veel mensen willen ook graag dat een shampoo gezond en duurzaam is. Als dat voor jou geldt, ben je er misschien wel achter gekomen dat er twee keuzes zijn op dit gebied: natuurlijke shampoo en vegan shampoo. Dit zijn de verschillen tussen natuurlijke shampoo en vegan shampoo.

 

1. Chemische stoffen

Een van de grootste verschillen is dat er geen chemische stoffen in natuurlijke shampoo zitten, die kun je wel terugvinden in vegan shampoo. Een natuurlijke shampoo haar ingrediënten zijn na het productieproces nog hetzelfde. Voor een vegan shampoo geldt dat het niet van dierlijke producten gemaakt is of op dieren getest is. Een natuurlijke shampoo is dus een shampoo zonder sulfaten, zonder siliconen, zonder parabenen en zonder andere chemische stoffen die wel in vegan shampoo kunnen zitten.

 

2. Parfum

Net als chemische stoffen vind je geen parfum terug in de meeste natuurlijke shampoo en, mits de parfum vegan is, wel in vegan shampoo. De heel erg geurende parfums bestaan vaak uit heel erg chemische samenstellingen en zijn dus helemaal niet fijn voor je huid. Je hebt ook parfums gemaakt van dierlijke ingrediënten, die variant heb je wel als natuurlijke shampoo maar niet als vegan shampoo.

 

3. Dierlijke producten

Eigenlijk vrij logisch, in vegan shampoo zitten geen dierlijke producten. Veganisme betekent eigenlijk dat je niks mag nemen als een dier daar geen consent toe kan geven. Dat kan eigenlijk nooit, daarom zul je dus geen dierlijke producten tegenkomen in vegan shampoo. Dierlijke producten die je terug kunt vinden in shampoo zijn: keratine, biotin, stearinezuur, hyaluronzuur en cetyl alchol. Deze producten kunnen wel in natuurlijke shampoo zitten.

 

4. Dierproeven

Het laatste verschil is dat er voor vegan shampoo geen dierproeven gedaan mogen worden. Dat mag voor natuurlijke shampoo wel. In Europa is het sinds 2013 verboden om cosmetische producten op dieren te testen. In de rest van de wereld is dat nog niet zo en is het zelfs vaak verplicht om een product eerst op dieren te testen voordat het de markt op mag. Als het in Europa geproduceerd is weet je dus dat het niet op dieren getest is. Als het ergens anders in de wereld geproduceerd is, is de kans groot dat het wel het geval is.