Heel Nederlands
Image default
Beauty en verzorging

3 tips om wratten te verwijderen en te voorkomen

Wratten zijn kleine, harde en onschadelijke bultjes op de huid. De normale wrat en de voetwrat komen het vaakst voor. Ze worden veroorzaakt door een besmettelijk virus. Meestal gaan wratten vanzelf weg. Je kunt ze ook laten verwijderen door huidkliniek Dreamskin, bijvoorbeeld door ze te bevriezen, weg te snijden of weg te branden.

Ga naar een medische professional

Als je wratten wilt laten verwijderen, kun je het beste naar een dokter gaan, zoals een dermatoloog. Deze specialisten kunnen verschillende behandelingen voorstellen, afhankelijk van het soort wrat, waar het zit en hoe ernstig het is. Een veelgebruikte methode is cryotherapie, waarbij de wrat met vloeibare stikstof wordt bevroren tot het afsterft en kan worden verwijderd. Andere opties zijn lasertherapie, elektrisch wegbranden of soms chirurgische verwijdering, vooral bij hardnekkige wratten. Probeer nooit zelf wratten te verwijderen door ze af te knippen of eraan te krabben, want dat kan infecties en littekens veroorzaken.

Over-the-Counter (OTC) behandelingsmethoden

Je kunt ook zelf wratten behandelen met middeltjes van de apotheek. Deze zijn gemaakt om zelf te gebruiken. Een veelgebruikt ingrediënt in deze producten is salicylzuur, wat helpt om de wrat af te breken. Het is belangrijk om de gebruiksaanwijzing goed te volgen. Meestal moet je eerst de wrat weken in warm water, daarna de dode huid voorzichtig verwijderen en dan het middel erop doen. Herhaal dit regelmatig totdat de wrat helemaal weg is.

Natuurlijke remedies en voorzorgsmaatregelen

Naast doktersbehandelingen en producten van de apotheek, zijn er natuurlijke middeltjes en voorzorgsmaatregelen die kunnen helpen om wratten te verwijderen en nieuwe te voorkomen. Sommige mensen gebruiken appelazijn omdat het bekend staat om zijn antimicrobiële werking. Ze doen appelazijn op een watje, leggen dat op de wrat en dekken het af met een pleister om het ’s nachts te laten zitten. Anderen gebruiken knoflook, wat ook natuurlijke antimicrobiële eigenschappen heeft. Ze maken een knoflookpasta, smeren dat op de wrat en bedekken het met verband voor een nacht. Daarnaast is het belangrijk om huidcontact met geïnfecteerde personen te vermijden, omdat het HPV-virus zich via huidcontact verspreidt. Regelmatig handen wassen met water en zeep is een simpele maar effectieve manier om HPV en andere virussen niet te verspreiden.