Heel Nederlands
Image default
Banen en opleidingen

Wil jij werken als hovenier BBL?

Wil jij werken als hovenier BBL?

Zie jij het helemaal zitten om aan de slag te gaan als hovenier? Heb jij, zoals ze dat zo zeggen, groene vingers en wil je hiermee mooie tuinen maken voor je klanten? Dan heb je altijd de mogelijkheid om het vak uit te proberen als hovenier BBL. Dit houdt in dat jij werken als hovenier met je studie combineert.

Wat houdt een hovenier BBL precies in?

Een ovenier BBL is een opleiding waarbij de leerling de theorie op school leert en de praktijk bij een werkgever. De opleiding tot hovenier BBL duurt ongeveer 3 jaar. BBL staat hierbij voor beroepsbegeleidende leerweg. Over het algemeen ga je dan 1 dag per week naar school en 4 dagen aan de slag.

Wat doet een hovenier eigenlijk?

Als hovenier is het de taak om tuinen te ontwerpen, aan te leggen en te onderhouden. Dit kan zowel voor particulieren als voor bedrijven zijn. Een hovenier kan ook werken in een tuincentrum, waar hij of zij klanten adviseert over de aanschaf van planten en tuinmaterialen.

Wat leer je als hovenier BBL?

In de praktijk leert je als leerling hoe je tuinen moet ontwerpen, hoe je planten en bomen kan planten, hoe je gras moet maaien en hoe je het tuinonderhoud kan verzorgen. Je leert dan als leerling ook hoe je tuinen moet aanleggen met verschillende soorten bestrating, hoe je hekken kunt plaatsen en hoe je een tuin aanlegt met vijvers en waterpartijen. Na afloop van deze opleiding ben je dan ook een allround hovenier die meteen aan de slag kan gaan bij een bedrijf, of die misschien zelfs wel voor zichzelf aan de slag kan gaan.

Wat voor eisen zitten er aan de opleiding voor hovenier?

Om de opleiding tot hovenier te kunnen volgen, moet je minimaal 16 jaar oud zijn en moet je een werkgever hebben die bereid is om je te begeleiden tijdens de praktijkperiode. Het is een MBO opleiding die bedoeld is voor mensen die graag met hun handen werken en die interesse hebben in planten en tuinen.

Waarom zou je kiezen voor een opleiding tot hovenier?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om hovenier te worden. Als hovenier werk je met planten en werk je buiten in de natuur. Als je van de natuur houdt is dat natuurlijk een ideale baan. Daarnaast mag je als hovenier lekker creatief bezig zijn. Je kunt je creativiteit kwijt in het ontwerpen van tuinen en het kiezen van planten en materialen. Het werken aan een tuin en het zien van het eindresultaat kan erg bevredigend zijn. Het is leuk om te zien hoe een tuin verandert en bloeit onder jouw begeleiding.