Heel Nederlands
Image default
Auto’s en Motoren

Je elektrische auto als thuisbatterij, een kwestie van tijd

Er zijn veel berichten gekomen over de mogelijke problemen met de stroomvoorziening, zeker wanneer er steeds meer mensen zijn die elektrisch rijden en vaak massaal tegelijkertijd de elektrische auto aan de lader leggen. Met straks meer dan een miljoen stekkerauto’s kan dat een serieuze uitdaging worden, al is hier al een oplossing voor ontwikkeld. Het gaat om bidirectioneel laden, waarbij de accu van de auto niet alleen opgeladen kan worden, maar ook als bronpunt gebruikt kan worden op het moment dat er stroom nodig is maar het netwerk niet (genoeg) kan leveren.

De grote voordelen van bidirectioneel laden

De grootste uitdaging die ons te wachten staat in de nabije toekomst, is het afstemmen van het stroomgebruik op het aanbod aan stroom. Dat betekent dat er vooral een betere verdeling van piekmomenten moet komen. Wanneer alle mensen bij thuiskomst de elektrische auto tegelijkertijd aan de laadpaal hangen, creëren we een piek in de vraag naar stroom die juist op dat moment al het hoogst is (mensen koken eten, doen de was als ze thuiskomen), terwijl zonnepanelen op dat moment géén of nauwelijks rendement leveren.

Met bidirectioneel laden kunnen we dit oplossen door de accu van de EV als thuisbatterij te gebruiken. Zie het als de Vehicle to Load technologie met de V2L adapter waarmee je nu je EV al als powerbank kunt gebruiken, maar dan met een elektrische auto met een accupakket dat zo’n 10 huishoudens van stroom van voorzien.

Nog even wachten – of kan het nu al?

Nederland is altijd al een aanjager geweest van het elektrisch rijden en ook op het gebied van bidirectioneel laden nemen we een voortrekkersrol op onze schouders. In Utrecht kun je bijvoorbeeld al 800 directionele laadpalen vinden en dit moeten er binnenkort zelfs 2500 worden. Ook in Rotterdam en andere grote steden wordt hard gewerkt aan de mogelijkheden.

Automakers staan tegelijkertijd ook niet stil. Vooral Kia wordt in dit opzicht veel genoemd, mede omdat deze accupakketten zullen hebben die bijna 100 kWh op kunnen slaan. Tegelijkertijd zijn de ogen gericht op Volkswagen en Renault, die ook binnenkort met modellen komen die bidirectioneel laden ondersteunen. De hoop is vooral dat er betaalbare modellen met een uitgebreid accupakket beschikbaar zullen komen.