Heel Nederlands
Image default
Architectuur

Een nieuwbouwhuis. Met welke kosten moet je rekening houden?

Een leuk nieuw project, het bouwen van je droomhuis. Naast de koopprijs van de grond of van het bouwproject is het verstandig om bij de begroting al rekening te houden met extra kosten. Maar met welke kosten moet je allemaal rekening houden bij de begroting voor je droomhuis? 

De kosten in kaart brengen

Een goede eerste stap wanneer je aan het bouwen van je droomhuis denkt, is het maken van een begroting. Stap even van de roze wolk af en bekijk realistisch welke kosten er allemaal bij komen kijken. Er zit natuurlijk een verschil in wanneer je een huis helemaal zelf bouwt en enkel de grond koopt of wanneer je een projectwoning koopt. We gaan in dit geval uit van het bouwen van een nieuwbouwhuis, waarbij je enkel de grond koopt. 

De kosten waar je aan moet denken die in principe nog niks te maken hebben met het bouwen van je huis zijn:

  • Alle kosten die te maken hebben met het aanvragen van je hypotheek. Denk hierbij aan hypotheekbemiddeling- en advies, aanvragen van hypotheekgarantie, hypotheekrente en aflossing en notariskosten.

  • Architectkosten

  • Bouwrente

  • Bouwverzekering. Dit is voornamelijk noodzakelijk wanneer je niet met een aannemer werkt maar veel zelf wilt doen. 

  • Bouw- en aannemers kosten. Dit zijn alle kosten die gemaakt moeten worden om de ruwbouw en vaak ook de afwerking van het huis te voldoen. Denk hierbij aan kosten die gaan naar partijen als een elektricien, een loodgieter, een stucadoor, een schilder en naar de aannemer zelf. Maar houd hierbij ook rekening met kosten waar je niet direct aan denkt of waarvan je niet zeker weet of de kosten inbegrepen zitten bij een van de partijen waar je mee samenwerkt. Bijvoorbeeld de kosten voor het slaan van een aardpen. Worden deze meegenomen door de aannemer of elektriciën of komen deze er achteraf nog bij? Voorkom dat je onvoorziene kosten uit de hand lopen.

  • Onvoorziene kosten. Dit zijn kosten die er onverwachts nog bijkomen. Houd rekening met 10% tot 15% van de totale bouwsom. 

  • Opleveringskeuring

  • Inrichting van je huis. Nadat je huis door de aannemer is afgewerkt, is het nog zaak om je huis in te richten. Denk hierbij aan het leggen van een vloer, het kopen van een bank en het inrichten van je slaapkamer. 

Alles bij elkaar maakt dat je een goede inschatting hebt van wat je droomhuis ongeveer gaat kosten. Vraag altijd verschillende offertes aan en laat je goed informeren. Dan is het vervolgens tijd om te gaan sparen!

 

https://www.aardnet.nl/aardpen_slaan/kosten