Heel Nederlands
Image default
Aanbiedingen

Soorten Vliegenvangers

Feiten en onwaarheden over vliegenvangers

Er gaan allerlei verhalen de ronde over vliegenvangers en hoe deze apparaten precies werken. Wij hebben hier een aantal punten op een rijtje gezet, om zo wat meer duidelijkheid over de vliegenvangers te scheppen.

Een elektrische vliegenvanger met meer wattage vangen meer insecten

Dit is niet waar. Wattage is weliswaar een maatstaf voor de hoeveelheid stroom die je verbruikt, maar heeft niets met het aantal vliegen die het apparaat vangt te maken door de hoeveelheid licht die het verspreidt. Het licht dat wordt uitgezonden moet over de correcte golflengte beschikken om vliegende insecten te kunnen vangen. Meer licht op andere of verschillende golflengtes vergroot de kans op insecten aantrekken niet.

Gekleurde kleefplaten, feromonen en groen licht zijn voor insecten vangen het meest effectief

Dit klopt waarschijnlijk wel, maar het is niet zo erg belangrijk als men denkt. Wetenschappelijke studies in laboratoria over het gedrag van vliegen toont aan dat de vlieg beïnvloed wordt door meerdere zintuigelijke prikkels. Hieronder vallen de feromonen, de kleur en ook het contrast van de kleefplaten en ook groen licht. Het onderzoek wijst uit dat er in een alledaagse omgeving geen enkele aantrekkingskracht van deze signalen is. Dit wordt waarschijnlijk door de verschillende informatie die de vliegen buiten een laboratorium op zintuigelijk niveau ontvangen bepaald.

Hoe groter het vakgebied van de insectenvanger, hoe meer insecten er ook gevangen worden

Ook dit is niet correct. Belangrijk is het feit dat de insectenvanger dit vliegende ongedierte ook daadwerkelijk aantrekt. De kleefplaat in de apparaten die ervoor zorgen dat de insecten gevangen worden, moeten wel regelmatig vervangen worden, anders kunnen ze eventueel ontsnappen. Een volle kleefplaat doet simpelweg minder dan eentje waar nog geen vliegen, muggen of andere insecten op vastzitten.