Heel Nederlands
Image default
Aanbiedingen

Hoe werken microchip kattenluiken?

Hoe werken microchip kattenluiken?

Als u ooit heeft gevraagd, “hoe werken microchip kattenluiken”, dan is de kans groot dat uw huis een aantal moggies uit de buurt heeft aangetrokken. Normale kattenluiken laten katachtigen komen en gaan wanneer ze willen, maar de beste microchip kattenluiken leggen een beperking op aan wie er binnen kan.  Deze kattenluiken maken gebruik van de microchips ter grootte van een rijst die velen van ons onder de huid van onze katachtige vrienden implanteren, meestal tussen de schouderbladen. Elke microchip fungeert als een identificatiemiddel dat een uniek nummer bevat. Ze maken het mogelijk verloren katten te scannen en te herenigen met hun eigenaars.

Ze houden ongewenste katachtigen buiten, maar hoe werken microchip kattenluiken?

Een kattenluik met chip bevat een sensor. Deze werkt op dezelfde manier als microchipscanners en leest de chip met behulp van radiofrequentie-identificatietechnologie (RFID) wanneer uw kat het kattenluik probeert te openen. Op die manier wordt het unieke identificatienummer van de chip verkregen, dat vervolgens kan worden vergeleken met het nummer dat het apparaat heeft opgeslagen.

Zolang er een overeenkomst is, zal het luik ontgrendelen en toegang verlenen. Als het kattenluik het identificatienummer niet herkent of als het geen chip detecteert, blijft het vergrendeld. Het is een eenvoudig concept en toch biedt het een grote gemoedsrust, terwijl het er ook voor zorgt dat uw katten hun vrijheid behouden. Bovendien passen de kattenluiken in deuren, ramen en muren, net zoals normale kattenluiken.

Hoe installeert u een microchip kattenluik?

Een van de eerste dingen die u moet doen, is uitzoeken of de microchip van uw kat compatibel is met het microchip kattenluik dat u wilt kopen. Fabrikanten geven dit meestal aan, dus neem een kijkje op hun website of bestudeer de doos. Vervolgens moet u enkele batterijen in het microchip kattenluik plaatsen. Zoals je misschien al geraden hebt, vereist de technologie die nodig is om de microchip van je kat te scannen technologie, maar het goede nieuws is dat deze apparaten niet bedraad hoeven te worden.

Wanneer u klaar bent om het kattenluikje te programmeren, moet u ervoor zorgen dat uw katachtige vriend in de buurt is. U moet dan de handmatige vergrendeling instellen, zodat uw moggy ongehinderd in en uit het luik kan gaan, voordat u het apparaat in de leer- of geheugenmodus zet. Dit gebeurt meestal door op een knop te drukken. Door vervolgens de kop van uw kat door het kattenluik te steken (of uw katachtige vriend aan te moedigen dit zelf te doen), zal het apparaat het identificatienummer van uw huisdier scannen en opslaan. Zorg er wel voor dat er geen vreemde katten voor uw huisdier door het luikje springen, anders onthoudt het apparaat hun nummer!

Vanaf dit moment zal het deurtje sluiten en staat het apparaat in wat gewoonlijk de “primaire” modus wordt genoemd. Het klepje gaat alleen open als uw kat probeert zijn kop erdoor te steken. Het blijft gesloten voor andere katten en dieren. Bovendien gaat het alleen open als uw kat actief probeert naar binnen te komen. Goedgekeurde huisdieren kunnen niet zomaar voorbijlopen en het luik ontgrendelen, zodat andere passerende dieren er hun voordeel mee kunnen doen.

Werken microchip kattenluiken in beide richtingen?

Sommige microchip kattenluiken werken in beide richtingen, maar andere niet. Eenvoudiger microchip kattenluiken zullen selectief zijn over welke katten in staat zijn om uw huis binnen te komen, maar ze zullen elk moggy naar buiten laten zonder controle. Dit kan wenselijk zijn, vooral als een ongewenst dier uw huisdier achtervolgt en erin slaagt binnen te komen, omdat het betekent dat het gemakkelijk weer naar buiten kan.

Als u echter andere huisdieren heeft, en u bent bang dat zij misbruik maken van het kattenluik en besluiten naar buiten te gaan, kunt u het beste een apparaat kopen dat in beide richtingen scant. In elk geval kunt u de meeste kattenluiken in een van de vier standen vergrendelen, afhankelijk van wat u wilt bereiken. Deze standen omvatten het in- en uitlaten of het volledig vergrendelen van het apparaat, evenals twee andere nuttige functies.

Zo kunt u bijvoorbeeld een kat wel naar binnen laten maar niet naar buiten, wat ideaal is als u een kat binnen een uur naar de dierenarts wilt brengen of als u het moggy ’s nachts binnen wilt houden. U kunt een kat ook toestaan om naar buiten te gaan, maar een korte tijd niet meer binnen te komen. Dit werkt goed als u een bezoeker heeft die allergisch is voor katten of als een vriend een hond heeft meegebracht die misschien niet goed overweg kan met uw katachtige vriend.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in een hondenluik.